- Nytt redningsfond krever ny EU-traktat

Planene om å lage et nytt redningsfond innen EU vil kreve at en ny EU-traktat forhandles frem, mener Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel - Foto: Scanpix

Planene om å lage et nytt redningsfond innen EU, et såkalt European Montary Fund (EMF), vil i tilfelle kreve at en ny EU-traktat forhandles frem blant unionens 27 medlemsland, mener Tysklands forbundskansler Angela Merkel, ifølge Financial Times.Også fra fransk side mener de at Tysklands finansminister Wolfgang Schäubles forslag som i hovedsak er et langsiktig prosjekt krever endringer innen EUs felles regelverk. Forslaget er likevel vel tatt imot både i Paris og i EU-kommisjonen.Merkel mener at de nåværende sanksjonsmulighetene som kan brukes for å håndtere gjeldsbomben Hellas ikke har vært tilstrekkelige.Hun vil at Europa skal kunne løse sine fremtidige problem uten innblandning fra IMF. Derfor bør man ikke la frykten for traktendringer være et hinder, sier Merkel.Jürgen Stark i ECB er imidlertid ikke positiv til ideen om et europeisk IMF. Han mener at EMF vil være i konflikt med nåværende traktater og tror at forslaget kan ødelegge allmenhetens støtte til euroen og EU.