Rasende vise-president gadd ikke komme tidsnok

USAs visepresident Joe Biden reagerte skarpt på Israels kunngjøring tirsdag om at de vil bygge 1.600 nye boliger i det okkuperte palestinske Øst-Jerusalem.

USAs visepresident Joe Biden - Foto: Offentlig

USAs visepresident Joe Biden reagerte skarpt på Israels kunngjøring tirsdag om at de vil bygge 1.600 nye boliger i det okkuperte palestinske Øst-Jerusalem.Biden var rasende over kunngjøringen som kom mens han satt i møte med israelske toppledere i Jerusalem for å forsøke å få fredsprosessen på sporet igjen.Så sint var Biden over provokasjonen at han viste sin irritasjon ved å komme halvannen time for sent til en middag hjemme hos statsminister Benjamin Netanyahu, ifølge en pressemelding fra Det hvite hus.«Jeg fordømmer den israelske regjeringens beslutning om å gå videre med planleggingen av nye boliger i Øst-Jerusalem,» sa Biden i en egen erklæring.«Både innholdet og tidspunktet for beslutningen er presis den type steg som undergraver tilliten vi trenger nå, og den står i strid med de konstruktive samtalene vi har hatt her i Israel,» sa han videre.- Palestinsk vredeOgså palestinerne reagerte med raseri på beslutningen, siden de betrakter bosetningene som det største hinderet for fredsprosessen og dessuten vil ha den okkuperte østlige delen av Jerusalem som sin hovedstad i en framtidig stat.- Dette er en farlig beslutning som vil hemme forhandlingene. Vi ser det slik at beslutningen innebærer at USAs forsøk på å få i gang indirekte forhandlinger har slått feil allerede før de begynner, sier talsmann for de palestinske selvstyremyndighetene, Nabil Abu Rudeina.USA ba tidligere denne uka Israel trå varsomt etter at det ble kjent at myndighetene hadde gitt tillatelse til bygging av 112 nye boliger i en jødisk bosetning på den okkuperte Vestbredden.ProvokasjonLikevel kunngjorde Israel allerede dagen etter, midt under Bidens besøk, at det skal bygges hele 1.600 nye boliger i Ramat Shlomo, en religiøs bosetning på et område på Vestbredden som Israel har innlemmet i Øst-Jerusalem.Innenriksminister Eli Yishai, som leder et religiøst parti i koalisjonen, og som kom med kunngjøringen, hevder at tidspunktet var tilfeldig og at det ikke var meningen å provosere noen.USA har de siste månedene presset på for at partene skal starte nye forhandlinger. Direkte samtaler har ligget på is siden den 22 dager lange israelske militæroffensiven på Gazastripen i desember 2008.Israelerne og palestinerne sa seg tidligere denne uka villige til å holde indirekte samtaler med amerikanerne som meglere. Og tirsdag, før kunngjøringen om boligene, oppfordret Biden dem til å gripe denne muligheten.- Jeg tror palestineres og israeleres interesser i virkeligheten er langt mer sammenfallende enn motstridende. Folk må bare trekke pusten dypt og forsøke å se spørsmålet fra riktig vinkel, framholdt han.Ingen suksessBBCs Midtøsten-analytiker Roger Hardy er blant skeptikerne til Bidens prosjekt.- Det er vanskelig å finne noen som tror det er sannsynlig at dette blir en suksess, skriver BBCs Roger Hardy .Hardy minner om at Obama-administrasjonens første forsøk på å gjenopplive fredsprosessen endte i tårer.Obamas krav om full stans i byggingen av bosetninger førte til en konflikt med Netanyahus regjering, og Obama-administrasjonen måtte til slutt bøye av.Biden er nå den mest fremstående i Obama-administrasjonen som har besøkt Israel og Vestbredden siden Obama tok over Det hvite hus i januar i fjor. Og da møtes han altså med en ny israelsk kunngjøring om omstridt nybygging.- Ingen avstandFør kunngjøringen hadde Biden vært nøye med å understreke at Israel fortsatt kan stole på støtte fra amerikanerne.- Det fins absolutt ingen avstand mellom USA og Israel i spørsmål som angår Israels sikkerhet, sa han da han møtte president Shimon Peres i Jerusalem.Biden understreket Washingtons faste vilje når det gjelder å hindre Iran i å skaffe seg atomvåpen og stanse Irans støtte til grupper som truer Israel.Onsdag skal han etter planen møte palestinske ledere på Vestbredden. (©NTB)