Sarkozy-parti sliter

President Nicolas Sarkozys parti ligger an til å tape søndagens lokalvalg.

Frankrikes president, Nicolas Sarkozy - Foto: Scanpix

President Nicolas Sarkozys parti ligger an til å tape søndagens lokalvalg. Valget blir regnet som en viktig styrkeprøve før presidentvalget om to år.I den siste målingen som ble offentliggjort fredag, leder Sosialistpartiet med 31,5 prosent, mot regjeringspartiet UMPs 29 prosent.- Sjelden har et lokalvalg vært så nasjonalt. Dette er det siste valget før presidentvalget i 2012, og det kan forandre det politiske landskapet, skriver venstreavisa Liberation.Etter valget søndag blir det en ny valgomgang 21. mars, der de to største partiene i hver av de 26 regionene møter hverandre.Selv om forskjellen mellom Sosialistpartiet og UMP ikke er voldsom stor, er det ventet at sosialistene vil få stemmene til De grønne og en rekke andre partier på venstresiden i valgomgang nummer to. UMP vil trolig få stemmene til det høyreradikale Nasjonal Front og mindre sentrumspartier, men denne andelen stemmer er langt mindre enn den Sosialistpartiet trolig får.Fredag så det ut til at UMP kun klarer å vinne regionen Alsace i nordøst, og at alle de resterende 25 regionene vil havne på sosialistenes hender.Frankrike sliter fortsatt med finanskrisens ettervirkninger. Arbeidsledigheten er over 10 prosent, og budsjettunderskuddet er på 8,2 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP). Eurosonens øvre grense for budsjettunderskudd er på 3 prosent av BNP.Sarkozys popularitet er på vikende front, og de siste målingene viser at kun 36 prosent mener han gjør en god jobb. (©NTB)