Tobakksgigant saksøker Norge

Tobakksgigant innleder en juridisk prosess for å omstøte forbudet mot synlig tobakk på utsalgsstedene.

Philip Morris Norway AS (PMN) innleder i dag en juridisk prosess for å omstøte forbudet mot synlig tobakk på utsalgsstedene.- Forbud mot synlig oppstilling av tobakk har erfaringsmessig ikke bidratt til nedgang i andelen røykere i land som har hatt tilsvarende forbud i flere år, noe også Helse- og omsorgsdepartementet er godt kjent med. I stedet hemmer slike reguleringer konkurranse og hindrer voksne forbrukere i å se og velge blant lovlige varer, sier Anne Edwards som er talsperson for PMN, i en melding.- Vi har tatt opp de prinsipielle sidene av denne saken med myndighetene flere ganger - uten å oppnå gjennomslag, hvilket dessverre ikke gir oss annet valg enn å prøve spørsmålet for retten, sier Edwards.Målet med søksmålet er å omstøte forbudet mot synlig oppstilling av tobakk slik at utsalgsstedene igjen kan vise frem tobakksproduktene i sine butikker og voksne forbrukere dermed kan se hvilken produktportefølje som er tilgjengelig. Søksmålet dreier seg kun om forbudet mot synlig oppstilling av tobakk, og berører ikke øvrige deler av tobakkslovgivningen.Søksmålet tas ut ved Oslo tingrett, og utfordrer forbudet mot synlig oppstilling av tobakk fordi PMN mener det er i strid med EØS-avtalen. Som en del av søksmålet, ønsker PMN derfor at saken forelegges EFTA-domstolen i Luxembourg.