USA latterligjorde Gaddafi - unnskylder seg

Talsmannen for USAs utenriksdepartement, P.J. Crowley, ba tirsdag Libyas president om unnskyldning for en bemerkning som truet med å skade forbindelsene mellom USA og Libya.

Libyas leder Muammar Gaddafi - Foto: Scanpix

Talsmannen for USAs utenriksdepartement, P.J. Crowley, ba tirsdag Libyas president Muammar Gaddafi om unnskyldning for en bemerkning som truet med å skade forbindelsene mellom USA og Libya.- Jeg forstår at mine personlige kommentarer ble oppfattet som et personlig angrep på presidenten. De reflekterer ikke amerikansk politikk, og hadde ikke til hensikt å fornærme noen, sa Crowley.Konflikten førte til at sjefen for det libyske statlige oljeselskapet innkalte sjefer i de amerikanske energiselskapene Exxon Mobil, ConocoPhillips, Occidental, Hess og Marathon på teppet og gjorde det klart at saken kunne få følger for amerikanske selskaper i Libya.Crowleys bemerkning kom etter at Gaddafi oppfordret til jihad mot Sveits etter folkeavstemningen mot minareter. Begrepet jihad blir ofte tolket som «væpnet kamp», men Libya sier at Gaddafi mente økonomisk boikott.Crowley sa at Gaddafis tale minnet ham om tidligere Gaddafi-taler, der «mengder av ord og papir fløy veggimellom uten at det nødvendigvis var noe fornuft i det». (©NTB)