Utsiktene til nye Midtøsten-forhandlinger i grus

Utsiktene til nye indirekte forhandlinger mellom Israel og palestinerne ligger i grus etter den israelske kunngjøringen om bygging av nye boliger på okkupert territorium.

Benjamin Netanyahu - Foto: Scanpix

Utsiktene til nye indirekte forhandlinger mellom Israel og palestinerne ligger i grus etter den israelske kunngjøringen om bygging av nye boliger på okkupert territorium.Den arabiske liga gjorde det klart onsdag at det ikke er noe poeng i slike forhandlinger om ikke Israel omgjør sine planer om å utvide bosetningene på de okkuperte områdene.Ligaens leder Amr Moussa sa etter et møte i ligaen i Kairo at palestinernes president Mahmoud Abbas ikke lenger ønsker å gå inn i forhandlingene som han for bare få dager siden lot seg overtale til å delta i.- Vår holdning er klar. Det kan ikke bli samtaler, verken direkte eller indirekte, før de siste israelske vedtakene blir omgjort, sa Moussa.Dermed ligger de store anstrengelsene USA har gjort de siste månedene for å bringe partene sammen, iallfall til indirekte samtaler med mekleren George Mitchell som mellommann, i grus inntil videre.Internt oppgjørI Israel strever regjeringen for å redde stumpene etter at innenriksdepartementet kunngjorde bygging av 1.600 nye boliger i den okkuperte delen av Jerusalem, midt i visepresident Joe Bidens besøk.Innenriksminister Ely Yishay fra det religiøse Shas-partiet beklaget at kunngjøringen kom mens Biden var i Israel, og sa at de burde ha ventet noen uker. Han sa han ikke hadde ment å provosere noen.Trolig var ikke Netanyahu klar over at kunngjøringen skulle komme mens Biden var i byen.Flere kommentatorer sier at Yishai visste hva han gjorde og at hensikten var å sende et klart signal til Netanyahu om at han ikke godtar forhandlinger om de okkuperte områdene.Dermed ble Biden en brikke i et internt oppgjør innenfor den urolige israelske regjeringskoalisjonen.FordømteBiden ble så rasende at han fordømte planene i skarpe ordelag og markerte sin misnøye ved å komme halvannen time for sent til middag med statsminister Benjamin Netanyahu.Onsdag gjentok han den krasse fordømmelsen på en pressekonferanse i Ramallah etter et vennskapelig møte med president Abbas.Biden var i Israel for å blidgjøre Israel etter tautrekkingen mellom president Barack Obama og Netanyahu om bosetningene. Håpet hans var at et bedre forhold skulle gjøre Israel mer villig til å forhandle.Men de optimistiske planene gikk i vasken med den offentlige ydmykelsen som Biden ble utsatt for, og Biden ble tvunget til å gjøre det klart for Israel at slike planer undergraver forsøkene på å fremme fredsprosessen.Strid om byenSelv om innenriksminister Yishay beklager timingen, gjør han det klart at planene ikke blir trukket tilbake og Øst-Jerusalem ikke er inkludert i den midlertidige byggestansen på Vestbredden som Netanyahu innførte etter press fra Obama.Israel betrakter Jerusalem som sin evige og udelelige hovedstad, mens palestinerne vil ha den østlige palestinske delen av byen som hovedstad i sin framtidige stat.Israel annekterte Øst-Jerusalem etter at Vestbredden ble okkupert i 1967, og mener derfor at ingen har noe med hva de foretar seg der.Men det internasjonale samfunnet anerkjenner ikke anneksjonen og betrakter Øst-Jerusalem som okkupert på lik linje med resten av Vestbredden.Området der de 1.600 nye boligene skal bygges, Ramat Shlomo, er for øvrig i utgangspunktet ikke en del av Jerusalem i det hele tatt, men derimot en bit av Vestbredden som Israel ensidig har innlemmet i Jerusalem. (©NTB)