Vil bremse spekulantene

Hellas' statsminister George Papandreou appellerer til G20-landene om å slå ned på markedsspekulanter eller risikere en ny global finanskrise.

Den greske statsministeren George Papandreou - AP Photo / Thanassis Stavrakis

I en tale til tenketanken Brookings Institution i Washington mandag sa Papandreou at det ikke vil være mulig for det gjeldstyngede Hellas å fortsette å låne til dobbelt så høy rente som for eksempel Tyskland må betale.- Prinsippløse spekulanter tjener milliarder hver dag ved å vedde på at Hellas skal misligholde gjelda, uten hensyn til sosiale konsekvenser, sa Papandreou.Han la mye av skylden for Hellas' problemer på markedsspekulantene og finansinstrumenter som shortsalg og derivater, som mange mener var en medvirkende årsak til finanskrisen.I talen gjorde han det klart at det kan ende i en ny global finanskrise om virksomheten til spekulantene ikke blir brakt under kontroll og finansinstrumentene blir strengere regulert.- En fortsatt eurokrise kan føre til en dominoeffekt, der lånekostnadene drives i været for andre land med stort underskudd med det resultat at obligasjonsrater og valutakurser over hele verden blir ustabile, sa han. (©NTB)