Vil bytte ut kongen med en elg

Svenske republikanere mener alle kongelige symboler må fjernes fra sedler og mynter, og foreslår at portrettet av kong Carl Gustaf erstattes med en elg.

Sveriges kronprinsesse Victoria og Daniel Westling på tribunen i Globen under en ishockeykamp i februar 2008. Foto: Scanpix

I et åpent brev til den svenske riksbanken skriver den republikanske foreningen at kongehuset ikke representerer det moderne Sverige, og at en ny pengevalør bør innføres. I forbindelse med det må kongeportrettet erstattes med noe annet, skriver foreningen.- Personlig ser jeg gjerne for eksempel Astrid Lindgren eller Alfred Nobel på våre sedler og mynter. Selv skogens konge vil gjøre seg bedre på pengene enn Gustav Vasa eller Carl Gustav Bernadotte, sier Peter Althin, leder i Republikanska föreningen. (©NTB)