Vil ha slutt på rådmann og helsesøster

Rådmann, lensmann, helsesøster og jordmor er blant yrkestitlene som likestillingsombudet vil ha endret til kjønnsnøytrale titler.

Illustrasjonsfoto - Foto: Scanpix

Rådmann, lensmann, helsesøster og jordmor er blant yrkestitlene som likestillingsombudet vil ha endret til kjønnsnøytrale titler.Med på listen er blant andre yrker også fylkesmann, sivilombudsmann og fortsatt også riksmeklingsmann.- Det er rart at vi opprettholder disse begrepene i en tid da vi ønsker at roller skal kunne fylles av ulike kjønn og ulike mennesker, sier likestillingsombud Sunniva Ørstavik til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).Hun mener at «jordmor» og «helsesøster» ikke bidrar til å rekruttere unge menn til helsevesenet, og at det vil være symbolsk viktig å endre titler som rådmann og lensmann for å få opp kvinneandelen i disse maktjobbene.- Det er riktignok en liten symbolsk handling, og mange andre skritt må tas for å kjempe mot stereotypiene våre, men å endre titlene kan være et viktig lite skritt, sier Ørstavik.Leder av landsgruppen av helsesøstre, Astrid Grydeland Ersvik, sier at tittelen helsesøster skal utredes i landsgruppen.- Vi har ikke vedtatt at tittelen skal endres, men vi skal nå se på om vi kan komme opp med gode alternativer, sier Ersvik. (©NTB)