Gardermoen stenges - fly-trafikken lammet

Hele Norge er lammet av flykrise torsdag. - Passasjerer trenger ikke møte, sier SAS. Se hvilke avganger som er innstilt her. Se video av vulkanutbruddet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Politikk

All flytrafikk til og fra Oslo Lufthavn blir kansellert fra kl 10.00 i dag. Grunnen er et utbrudd fra en vulkan på Island.Vulkanutbruddet lammer nå flytrafikken i store deler av Norge. (Se video av vulkanutbruddet i bunn av denne artikkelen) På Vestlandet og nord for Trondheim går det ingen fly torsdag.Les mer om flykrisen på Oslo Lufthavn Gardermoen sine hjemmesider (sidene er til tider nede grunnet stor trafikk)Informasjonssjef Jo Kobro ba tidligere torsdag passasjerer om å holde kontakten med flyselskapet.Reisende kan kontakte SAS på telefon 05400Norwegian kan kontaktes på 815 21815- Det går enkelte fly, men dette kan forandre seg raskt så det er viktig at passasjerene følger med. Utenlandstrafikken sørover og østover går greit. Fly til Storbritannia er innstilt, uttalte han tidlig torsdag morgen til NTB.Fra Osl.no:All flytrafikk til og fra Oslo Lufthavn blir kansellert fra kl 10.00 i dag. Dette skyldes stenging av luftrommet på grunn av aske etter vulkanutbruddet på Island. Alle passasjerer oppfordres til å ta kontakt med sitt flyselskap for nærmere avklaringer. Det er usikkert hvor lenge stengingen vil vare. Vi kommer tilbake med mer informasjon etterhvert som situasjonen utvikler seg.Avinor utvidet onsdag kveld stengningen av luftrommet i Norge til også å inkludere Finnmark, Vestlandet og deler av Østlandet på grunn av aske fra vulkanutbruddet på Island. Fra rundt klokken 21 ble luftrommet fra Namsos til Tromsø stengt for flytrafikk på grunn av fra vulkanutbruddet på Island.Her er alle avgangene som Norwegian til nå har innstiltDet er uvisst hvor lenge stengningen vil vare, men pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor regner med at det vil gå minst ett døgn før trafikken kan gjenopptas.- Men flyene innenlands går til og fra Værnes og som normalt på Sør- og Østlandet, sier han.- Vi regner med å holde flyplassene på Østlandet åpne til klokken 10 i formiddag, sier områdesjef i Avinor, Jens Petter Duesund til NRK.Aske fra vulkanutbrudd er farlige for flytrafikken og den kan i verste fall ødelegge flymotorene.- Passasjerer trenger ikke møteKommunikasjonssjef Kenneth Vikse i SAS sier til Nettavisen torsdag morgen at passasjerene som skal med SAS-avganger, ikke trenger å dukke opp på flyplassen, slik det ser ut nå.- Vanligvis når vi har værproblemer og slike situasjoner, pleier vi å si til passasjerene at de skal møte opp på flyplassen med mindre de hører noe annet. Nå tror jeg vi kan si at med mindre de faktisk hører noe, trenger de ikke å møte opp, sier Vikse.Beskjeden gjelder SAS-passasjerer som skal ut og fly med SAS i Norge i tidsrommet mellom 04.00 og 14.00 torsdag.Vikse understreker imidlertid at det kan komme endringer.- Jeg vil oppfordre alle til å følge med i media, for å se hvordan situasjonen utvikler seg. I tillegg sender SAS ut tekstmeldinger til de fleste av våre kunder for å prøve å informere dem best mulig, sier Vikse.Hele Europa rammetAllerede natt til torsdag ble det innført restriksjoner på flytrafikken over det nordlige Skottland, og britiske myndigheter regner med at askeskyen forflytter seg sørover i løpet av dagen.Ifølge det svenske Luftfartsverket gjelder stengningen i Sverige iallfall til torsdag morgen. Om stengningen fortsetter, vil en god del flyginger bli innstilt.20 ganger sterkereUtbruddet som nå rammer flytrafikken er det andre på mindre enn en måned i Eyjafjallajökullområdet. Det første 21. mars var over tidligere denne uka, men rett etter kom det nye utbruddet, som er ti til 20 ganger sterkere enn utbruddet i Fimmvörduhals-vulkanen.- Vi har to kraftige flommer som kommer fra smeltingen av isbreen Eyjafjallajökull, sier den lokale polititalsmannen Rögnvaldur Olafsson.Flommene vann og is fører til at vannstanden har økt med 1 til 2 meter i to store elver som renner sørover og ut i havet.For å hindre at flommen ødelegger brua over elva Markafljot på ringveien rundt Island, er veien brutt på tre steder for å slippe vannet gjennom.I løpet av natten etter utbruddet de 700 til 800 menneskene som bor i det berørte området, evakuert. Mange av dem ble innlosjert av Røde Kors i Hvolsvellur, som er nærmeste tettsted.Norske evakuertBlant dem som ble evakuert onsdag kveld var generalsekretær Kristin Krohn Devold i Den Norske Turistforening (DNT). Sammen med en gruppe på ti fra DNT og Norges ambassadør på Island, Margit F. Tveiten, befant hun seg på en av hyttene til den islandske turistforeningen.- Jeg står bare noen kilometer fra utbruddstedet og ser hvit røyk stige opp som fra en trykkoker. Innimellom er det gule svovelskyer som avløses av svart tåke og haglskurer, fortalte Krohn Devold til NTB tidligere på kvelden.Islandsk radio melder at en 500 lang sprekk åpnet seg på toppen av krateret. Lavaen førte til en rask smelting av deler av isbreen, og på bare en halv time var jordene til en gård nedenfor vulkanen dekket av vann og søle.Den store frykten på Island er at utbruddene skal føre til et utbrudd i Katla under Myrdalsjökull, slik det alltid tidligere har skjedd etter utbrudd i Eyjafjall. Et slikt utbrudd ville føre til en enorm flom i Sør-Island.

Nyheter
Politikk