Islendinger måtte løpe for livet

800 Islendinger ble torsdag kveld bedt om å løpe for livet i en ny storflom.

Foto: Scanpix - Foss på Island
Politikk

Reykjavik/Oslo (NTB-Anne Aanstad/Anna Nesje): Islendinger ble torsdag kveld bedt om å løpe for livet i en ny storflom. 800 personer evakueres på grunn av flom fra smeltet brevann, opplyser politiet.Folk på 10-15 gårder i området Fljotshlid er bedt om å komme seg opp i høyden så fort de kan på grunn av store mengder flomvann og is fra vulkanen Eyjafjallajökull, melder islandsk rikskringkastingSivilforsvaret beordret rett etter klokka 21 norsk tid full og øyeblikkelig evakuering av beboerne på gårdene som ligger nord og vest for vulkanen.Flomvannet har tatt en ny og uventet retning, i en stri elv nord for området der flommen gikk onsdag. I tillegg er mengden vann mye større enn ventet. Isklumper så store som biler er også observert. Det er første gang is er observert i flomvannet.Sysselmannen i området, Vidir Reynisson, avdelingsleder i sivilforsvaret, sier evakueringen pågår fortsatt i områdene som nå er i størst fare. Han sier det er usikkert om demninger i området har sviktet. Det er ikke kommet melding om skadde.Alle veier i området er nå stengt, og politi og redningsmannskaper venter på at vannet skal komme fossende.- Vi vet ikke akkurat når vannet kommer, men vi er redd for bruer og veier i området, sier Ellert Ingvason hos politiet i Hvolsvöllur, det nærmeste tettstedet.Så langt er det ikke kommet meldinger om skadde. Ingvason utelukker ikke at det kan være husdyr igjen i flomområdet, men alle folk skal ha kommet seg ut.- Om de har sprunget til fjells vet jeg ikke, men det er ikke umulig, sier han til NTB.Bøndene i området Fljotshlid har ikke vært evakuert tidligere. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv