Kong Olav omsider på sokkel i Oslo

Kong Olav V kommer omsider på sokkel i Oslo. Tirsdag blir det kunngjort hvordan minnesmerket skal se ut og hvem som får det ærefulle oppdraget.

Foto: Scanpx
Politikk

I 2006 var den Italia-baserte norske bildehoggeren Knut Steen (85) mye omtalt fordi hans åtte meter høye Olav-statue, laget på oppdrag av Oslo kommune, ble underkjent. Et av ankepunktene var at statuen fremstilte Olav med hevet høyrearm som kunne minne om en «romersk hilsen», alt annet enn en demokratisk folkekonge verdig.Resultatet var ny konkurranse, med frist for innlevering av bidrag 26. mars. Tirsdag blir vinnerutkastet - og også de konkurrerende bidragene - presentert på Vigeland-museet i Oslo.Flere enn 50 kunstnere meldte seg med bidrag til den nye konkurransen.- Vi håper at man har klart å fremstille Kong Olav, som folkets konge, på en god måte, sa ordfører og jurymedlem, Fabian Stang, før juryen gikk i gang med vurderingen ved påsketider.Norske kunstnere, både bosatt i Norge og i utlandet, har hatt anledning til å delta i konkurransen. I tillegg ble det sendt invitasjon til kunstnerne Kristian Blystad, Nicolaus Widerberg og Marit Wiklund.Om Knut Steen prøver lykken igjen vil arrangøren overfor NTB verken bekrefte eller benekte. Det vil vise seg tirsdag.

Nyheter
Næringsliv