BP kan vente gigantkrav etter oljeutslipp

USA kommer til å kreve erstatning fra britiske BP etter oljeutslippet i Mexicogolfen.

Oljelenser lagt ut etter utslippet av olje fra havarerte Deepwater Horizon i Mexico-gulfen. Foto: Scanpix/Ap
Politikk

- Det blir absolutt snakk om bøter og strafferettslige reaksjoner, sier lederen for det amerikanske natur- og miljødirektoratet (EPA), Lisa Jackson.Ifølge henne vil oljekatastrofen «absolutt» få et rettslig etterspill, selv om BP alt har lovet å betale for skadene oljen forårsaker.Elleve oljearbeidere omkom i eksplosjonen om bord i en oljerigg utenfor kysten av Louisiana 20. april. Plattformen sank noen dager senere og rundt 5.000 fat olje har siden daglig lekket ut i havet.BPs forsøk på å plugge oljebrønnen og stanse utslipp har hittil slått feil, og uavhengige eksperter utelukker ikke at det kan ha lekket ut langt mer olje enn det selskapet har anslått.Amerikanske myndigheter slo mandag fast at oljeutslippet har forårsaket en katastrofe for fiskerinæringen i delstatene Louisiana, Mississippi og Alabama, og fiskerne i området vil derfor få tilbud om føderale støtteordninger.Tre av fire amerikanere (76 prosent) mener BP har håndtert oljekatastrofen i Mexicogolfen på en dårlig måte, og annenhver (51 prosent) mener at president Barack Obama kunne ha håndtert krisen på en bedre måte, viser en fersk meningsmåling utført for CNN. (©NTB)

Nyheter
Energi