Fastlåst i hvalforhandlingene

Medlemslandene i Den internasjonale hvalfangstkommisjonen IWC klarer ikke å bli enige om et kompromissforslag som ville åpnet for større kvoter på enkelte hvalslag. Norge er ikke skyteskive under IWC-møtet.

Bilde fra 1973 som viser hvalfangst i Lofoten - Foto: Scanpix
Politikk
Det er konfrontasjonen mellom Japan og den gruppen av land som primært vil ha fullt forbud mot hvalfangst, som har fått møtet i Agadir i Marokko til å kjøre seg fast.Store land som Australia, Tyskland og Storbritannia vil ha stanset det japanerne kamuflerer som forskningsfangst i Sørishavet, men som ender på japanske markeder og restauranter. USA har arbeidet aktivt for et kompromiss og beklager sterkt at forsøket ikke vinner fram i denne omgang.Norges hvalfangstkommissær Karsten Klepsvik toner ned oppslagene om krise og sammenbrudd.- Dette har ligget i kortene en stund. Så lenge motstanderne krever kvoter som er på null fangst, og ikke er villige til å fire på noe, blir det ikke vedtatt noen kompromisstekst. Men IWC fortsetter som før. Faktisk er tonen og klimaet bedre enn noen gang, sier Klepsvik til NTB.