Ikea forsyner israelske bosettere på den okkuperte Vestbredden med møbler, men nekter å levere til palestinere i samme område.Det avslører Sveriges Radio, som har oppsøkt den svenske møbelgigantens butikk i den israelske badebyen Netanya.På spørsmål om det gikk an å få varer hjemkjørt til Ramallah på Vestbredden, var svaret nei.Heller ikke til palestinske byer som Betlehem og Nablus ville varehuset levere, mens det gikk helt greit å få kjørt møbler til de israelske bosetningene som er bygd i strid med folkeretten i de samme områdene.På varehusets eget kart over Israel inngår både Vestbredden og Golanhøydene, og også Gazastripen som Israel trakk seg ut av i 2005. Det er ikke påtegnet grenser som markerer at det er snakk om okkuperte områder, og prislisten for å få varer levert på døra tar utelukkende hensyn til kjørelengden.Til tross for at både Ramallah, Nablus og Betlehem ligger i samme fraktsone som Tel Aviv, nekter Ikea likevel å levere i disse byene.Transportselskapet som leverer varer for Ikea opplyser til Sveriges Radio at det er israelske myndigheter som nekter dem å kjøre inn i de palestinske områdene.Kjøring til israelske bosetninger i palestinske områder går derimot greit, lyder forklaringen.95 prosent av palestinerne på Vestbredden må derfor klare seg uten Ikea-møbler, ettersom de verken kan få varer tilkjørt eller har anledning til å krysse den massive muren som Israel har bygd. (©NTB)