Demonstrerte mot Sarkozys æresgjester

Soldater fra 13 afrikanske ekskolonier markerte 50 år med uavhengighet i Paris tirsdag, da de deltok i en militærparade som har fått krass kritikk av franske menneskerettighetsgrupper.

Frankrikes president, Nicolas Sarkozy - Foto: Scanpix
Politikk
Kamerunske og kongolesiske soldater gikk side om side med de franske under den årlige militærparaden på Champs-Élysées i Paris tirsdag.Statslederne fra tolv afrikanske land var også president Nicolas Sarkozys æresgjester i nasjonaldagsfeiringen, som dette året også er en markering av landenes 50 år med uavhengighet. Blant de inviterte var presidentene fra Tsjad, Kamerun, Niger og Burkina Faso.Tirsdag kveld demonstrerte flere hundre aktivister fra 70 menneskerettighetsgrupper mot paraden, og mot at statsledere som er beskyldt for krigsforbrytelser og menneskerettighetsbrudd, er inviterte til markeringen.Aktivistene protesterte også mot det de kaller Francafrique - forbindelser mellom Frankrike og de tidligere koloniene som ifølge demonstrantene ikke tåler dagens lys. Kritikken rettet seg særlig mot invitasjonen av statsledelsen i Niger - hvor militærjuntaen for fem måneder siden gjennomførte et statskupp. Demonstrantene peker på den lukrative kontrakten det franske kjernekraftselskapet Areva har i landet.Frankrikes forsvarsminister Herve Morin har avvist kritikken, og sier det finnes ingen indikasjoner på at det befinner seg krigsforbrytere blant Sarkozys gjester. (©NTB)