Saken mot kunsteksperten Andrej Yerofeyev og tidligere museumsdirektør Yury Samodurov har vært kontroversiell. Mandag ble det kjent at de to er funnet skyldige i hatefulle ytringer, og risikerer en fengselsdom i opptil tre år for «Forbidden art»-utstillingen i Moskva for tre år siden.På utstillingen var det et bilde av Jesus med Mikke Mus-hode og en tullereklame for Coca-Cola med påskriften «This is my Blood». Besøkende kunne se kunstverket gjennom kikkhull. En russisk ultranasjonalistisk ortodoks gruppe anmeldte arrangørene, og det ble opprettet en etterforskning på saken.Yerofeyev og Samodurov ble i 2008 tiltalt for hatefulle ytringer mot religion gjennom misbruk av deres offentlige stillinger.Yerofeyev sa i forkant av domsavsigelsen mandag at utstillingen ikke var rettet mot den ortodokse kirken, men som en protest mot hva han beskriver som en voksende sensur av kunst.- Jeg trodde at dette ville bli omdiskutert i kulturdepartementet og andre institusjoner, men ikke innen kirken eller blant fascister, sa kunsteksperten.- Samfunnet er sykt, la han til.En representant for den ortodokse gruppen, Oleg Kassin, forsvarte dommen og sa at han synes utstillingen som inneholdt antikristne bilder, var frastøtende.- Hvis du liker å uttrykke deg fritt - gjør det hjemme, og inviter noen venner, sa han.- Fra det øyeblikket slike utstillinger finner sted på en offentlig arena, og spesielt hvis den er fornærmende, er det ikke lenger kunst, men en provokasjon. (©NTB)