Shawan Sadek Saeed Bujak (37) benekter enhver delaktighet i terrorsaken og begjærte seg løslatt da fengslingsmøtet startet i Oslo tingrett fredag ettermiddag.- Han er fullstendig rolig når det gjelder anklagene mot seg. Han kjenner sin rolle i saken, sier 37-åringens forsvarer, advokat Arvid Sjødin, til NTB.Bujak er god kamerat av den medsiktede Mikael Davud (39), som er utpekt som hovedmann i saken. Utover det nekter han for enhver befatning med den og erkjenner ingen skyld for handlingene beskrevet i siktelsen. Sjødin hevder også at det kan være uriktigheter i presseopplysninger om funn i kjelleren til hans klient.Det er blant annet kommet fram at det skal blitt funnet høykonsentrert hydrogenperoksid og andre ingredienser som kan brukes til å framstille en bombe.- Mye av det som har kommet fram i pressen er regelrett feil, sier han, uten å utdype hva han sikter til.
Ber om fire uker- Vanskelig
Politiets sikkerhetstjeneste mener Bujak sammen med sine to medsiktede planla å begå en eller flere terrorhandlinger på norsk jord.Politiadvokat Line Nyvoll Nygaard opplyser til NTB at hun vil be om at Bujak varetektsfengsles i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud og at han plasseres i full isolasjon de første to ukene av perioden.Fengslingsmøtet ble holdt for lukkede dører. Tingrettsdommer Erling Agder ga PST medhold i at etterforskningen vil bli skadet dersom opplysninger fra forhandlingene kommer ut i offentligheten nå.- To andre siktede er varetektsfengslet allerede. Det sier seg selv at det nok blir vanskelig for min klient å bli løslatt, sier Sjødin.Likevel mener forsvareren at saken til hans klient står i en vesentlig annen stilling enn der to andre sakene. Bujak er nordiraker, men alle opplysninger i saken peker klart i retning uigurenes konflikt i Kina, mener han.- Det har vel aldri skjedd at en iraker har engasjert seg nevneverdig i uigurenes sak, sier Sjødin. (©NTB)