Først marsjerte 200 kinesiske bærplukkere langs veien i svenske Lappland i protest mot at jobben ikke var som forventet. Nå gjør vietnamesiske bærplukkere likedan.Også vietnameserne er misfornøyde med arbeidsforholdene. De skal ha trodd at bærplukkingen skulle foregå på plantasjer, ikke i de dype svenske skoger.Tirsdag marsjerte de fra Baggård, sør for Umeå, og til Nordmaling, et tettsted like ved. De føler seg lurt, vil hjem og bærer plakater der det står «SOS Vietnam».Samtidig har misnøyen spredt seg blant 300 andre vietnamesiske bærplukkere i som holder til i Särna i Dalarna. I raseri over arbeidsforholdene sperret de inne fem arbeidsledere i et rom på skolen der de bor. En av arbeidslederne fikk hendene sammenbundet, opplyser politiet.
- Hardt arbeid- Kina må hjelpe
- Det handler om lønninger. Jeg ville også vært forbannet om jeg sto der og hadde blitt lurt på at det skulle være så enkelt å komme hit og tjene penger. Det er vanskelig arbeid å plukke bær, sier Olle Andersson ved Lomsjö bär, som har kjøpt bær fra vietnameserne.En av plukkerne sier til SVT at det er for lite bær i skogen og at de ikke klarer å få det til å lønne seg økonomisk.De 200 kineserne i Lappland hadde bare vært i Sverige i noen timer før de forlot bygda der de skulle bo og plukke bær. Flere har tatt opp lån for å komme til Sverige, men arbeidet var slett ikke slik det kinesiske bemanningsselskapet hadde forespeilet dem.Nå er de innkvartert på en skole, og Storuman kommune sørger for at de får mat i påvente på at konflikten skal løses.Kommunen har bedt regjeringen om hjelp.- Dette er ikke en liten kommunes ansvar. Jeg vil at staten ber den kinesiske ambassaden om å ta ansvar for sine statsborgere som har strandet på den andre siden av jorden, sier sosialsjef Kerstin Asplund. (©NTB)