Byråkratiet vårt eser stadig ut

I fjor ble 24.000 nye personer ansatt i stat og kommune. Over 30 prosent jobber nå i det offentlige, mens det er nedgang i privat sektor. NHO er bekymret.

Sjefsøkonom i NHO, Tor Steig. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Politikk

I 2009 forsvant det 36.000 jobber fra privat sektor, viser tall fra Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Utviklingen har fortsatt i år, flere får jobber i det offentlige mens privat sektor ansetter færre, skriver Vårt Land.Det er nå ansatt nesten 800.000 personer i offentlig sektor, det er drøyt 30 prosent av alle i jobb- Vi trenger en balanse mellom offentlig sektor, som er finansiert av skatter, og privat sektor, som får inntekter av å selge sine produkter i markedet, sier en bekymret sjeføkonom i NHO, Tor Steig.Han frykter at det kan bli vanskelig å redusere offentlig sektor når de trange tidene er over.- Å ansette noen er ikke et forbigående tiltak. Det er ikke noe du kan reversere, sier Steig.Forsker Torbjørn Eika i Statistisk sentralbyrå mener det er all grunn til å tro at flere vil få jobb i privat sektor i tiden framover, fordi de økonomiske konjunkturene gradvis vil bli bedre.- Andelen privat sysselsetting kan da godt tenkes å øke, uten at offentlig sysselsetting reduseres, den må bare øke litt mindre enn den private, mener han. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv