Obama frykter valg blir folkeavstemning om økonomien

Barack Obama frykter nederlag i mellomvalget hvis tilstanden til den amerikanske økonomien overskygger andre saker i valgkampen.

President Barack Obama - Foto: David Katz/Obama for America
Politikk

Barack Obama frykter nederlag i mellomvalget hvis tilstanden til den amerikanske økonomien overskygger andre saker i valgkampen.- Hvis valget blir en folkeavstemning om hvorvidt folk er fornøyd med økonomien slik den er i dag, så kommer vi ikke til å gjøre det godt, fastslår presidenten i et intervju med TV-kanalen ABC.Han konstaterer at det neppe er noen som mener at den økonomiske situasjonen i USA er tilfredsstillende. Utfordringen for demokratene er å få fram forskjellene mellom dem og republikanerne også på andre politiske områder fram mot mellomvalget i begynnelsen av november.Ny kursIntervjuet med Obama vil bli sendt torsdag, én dag etter at presidenten forsøkte å stake ut en ny økonomisk kurs i en tale utenfor byen Cleveland i delstaten Ohio.Han ønsker seg skattelettelser for næringslivet de nærmeste årene, ny satsing på infrastruktur og flere andre tiltak som er blitt kjent i løpet av de siste dagene. Folk med middels inntekt bør fortsatt få nyte godt av skattekutt som ble innført av forgjengeren George W. Bush, mens velstående amerikanere må belage seg på at skatten vil øke.- Dette er ikke for å straffe folk som har det bra økonomisk - Gud velsigne dem - men fordi vi ikke har råd til å betale regningen på 700 milliarder dollar, sa Obama i talen.Stritter imotRepublikanerne mener på sin side at alle Bushs skattelettelser må videreføres. Ledende representanter for partiet varsler at de vil kjempe mot Obamas forslag i Kongressen og hevder at tiltakene ikke vil løse de grunnleggende problemene i USAs økonomi.Lederen for opposisjonspartiet i Representantenes hus, John Boehner, sa onsdag at presidenten må kutte i statens utgifter i stedet for å pøse på med nye såkalte stimuleringstiltak.I sin tale slo Obama tilbake mot Boehner og republikanerne, som ifølge presidenten slett ikke førte noen stram budsjettpolitikk da de satt med makten.- De forandret et rekordstort overskudd på statsbudsjettet til et rekordstort underskudd.Samtidig erkjente Obama at bedringen i økonomien ikke går så raskt som han skulle ønske og at flere av regjeringens politiske grep har vært upopulære.Uavhengige velgerePresidenten forsøkte tilsynelatende å rekke ut en hånd til uavhengige velgere som gradvis har begynt å vende ham ryggen. Meningsmålinger tyder på at Obama og demokratene vil gå på et sviende nederlag i mellomvalget dersom ikke stemningen i befolkningen endrer seg.- Dere valgte meg ikke for å unngå store problemer. Dere valgte meg for å gjøre det som er rett, sa presidenten i talen.Obama understreket at han ikke tror det er mulig å oppnå en sterk økonomi uten en sterk amerikansk middelklasse, og han brukte eksempler fra sin egen familie for å vise hvordan folk kan beholde arbeidsmoralen selv om de opplever motgang. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv