Rumenere snart på krimtoppen

Utlendinger i norske fengsler utgjør i dag 27 prosent av fangene. Rumenske statsborgere den enkeltgruppen som har økt mest, og i dag sitter det 65 rumenere fengslet i Norge.

Foto: Scanpix

Utlendinger i norske fengsler utgjør i dag 27 prosent av fangene. Rumenske statsborgere den enkeltgruppen som har økt mest, og i dag sitter det 65 rumenere fengslet i Norge.Litauere er fortsatt den største gruppen med 77 personer, mens Polen er på andreplass med 72 fanger. Per 1. september utgjorde utlendingene 904 av totalt 3.261 innsatte, eller drøyt 27 prosent, mens det i 2006 satt 531 fengslet, noe som utgjorde 17 prosent, skriver Aftenposten.Politidirektør Ingelin Killengreen frykter at dette er et problem som er kommet for å bli.- Så lenge det er så stor forskjell på rike og fattige land i Europa vil vi oppleve at mange kommet hit for å begå vinningskriminalitet. Problemene er det samme i Sverige, Danmark og Finland. Eldre mennesker opplever brutale ran, men jeg er også opptatt av innbrudd i bolig, som kan gi livsvarig skade fordi det gjør noe med den enkeltes trygghet i eget hjem. Derfor er den konsentrerte innsatsen politiet har iverksatt helt nødvendig, sier Killengreen.Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY) foreslår nå at utlendinger bør samles i ett eller noen få spesialfengsler:- Da kan vi samle ansatte med spesiell kunnskap om språk og kultur. Innsatte som språklig sett sitter isolert kan utvikle traumer, samtidig som det er et sikkerhetsproblem når betjentene ikke forstår språket grupper av innsatte prater seg imellom, sier forbundsleder Knut Are Svenkerud. (©NTB)