EU opprettholder samtidig kravet om at den folkemordtiltalte general Ratko Mladic må arresteres og utleveres før Serbia vil få flere konsesjoner. Serbia har fått økt oppslutning om EU-søknaden sin etter at landet i juli sa seg villig til å forhandle med Kosovo, den tidligere provinsen som i februar 2008 formelt erklærte seg som en uavhengig stat. Dermed bøyde Serbia seg for det internasjonale kravet om bedre regionalt samarbeid.EU krever fortsatt at Serbia må pågripe Ratko Mladic og Goran Hadzic før det er aktuelt å gå videre med søknadsprosessen. Mladic og Hadzic er de to siste som er tiltalt av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY), og som er på frifot. Mladic er blant annet anklaget for folkemordet i Srebrenica i 1995, mens den kroatisk-serbiske politikeren Hadzic er anklaget for andre krigsforbrytelser under krigen på Balkan på 1990-tallet.Mandagens avgjørelse innebærer at EU-kommisjonen skal uttale seg om hvor godt forberedt Serbia teknisk sett er for et medlemskap, noe som er et viktig skritt før landet kan få formell status som søkerland. Kommisjonen skal først og fremst gå gjennom landets lovverk og se hvilke endringer som må til for å tilpasse det EUs lover og regler. (©NTB)