Skader i fylla koster samfunnet både liv og millioner av kroner. Opptil 20 prosent av pasientene ved intensivavdelingen ved St. Olavs hospital i Trondheim har skadet seg alvorlig i beruset tilstand.- Festrisikoen er grovt undervurdert, sier medisinprofessor Steinar Westin til Adresseavisen.Han har aldri glemt den gangen han fant en full unggutt som var kvalt av sitt eget spy.- Det gjorde kjempeinntrykk, og jeg tenkte at det er toppen av dumskap å miste unge mennesker på den måten, sier Westin.Episoden skjedde mens professoren i samfunnsmedisin ved NTNU praktiserte som lege for mange år siden. Siden har han stadig opplevd at ungdom pådrar seg alvorlige skader i fylla.- Av de ti pasientene som er innlagt ved intensivavdelingen til enhver tid, er ofte én til to personer innlagt på grunn av slike saker, sier avdelingssjef Pål Klepstad ved St. Olavs hospital.66-åringen Westin er selv ingen avholdsmann, og innrømmer at han hadde enkelte episoder under militærtjenesten hvor kraftig fyll kunne fått alvorlige konsekvenser. Likevel mener han at det var et helt annet syn på alkoholinntak i hans oppvekst enn i dag.- Da jeg var ung, ble alkohol sett på som farlig. I dag har dette filteret forsvunnet. Ungdommen ser ikke alvoret, og vettløs drikking fører til flere ulykker.Professoren er så bekymret for utviklingen at han har tatt opp problematikken i flere rådslag med helsemyndighetene den siste tiden.- Alkohol er én av de store helseutfordringene, og personlig synes jeg synes det er flott at myndighetene øker alkoholavgiftene. Surt for mange, men pris og tilgjengelighet er faktisk det eneste som begrenser inntaket, sier han. (©NTB)