Jagland: Jeg tror vi treffer blink

Thorbjørn Jagland føler seg trygg på at han kommer til å treffe blink når han fredag avslører hvem som får årets Nobels Fredspris.

Thorbjørn Jagland - Foto: Scanpix
Politikk

- Vi må prøve å fange hva som er situasjonen i verden, hvilke trender vi ser og hva vi ønsker å oppmuntre. Jeg tror vi er i stand til å treffe godt, sier Jagland til NRK torsdag kveldVil alltid være debattFjorårets tildeling til USAs president Barack Obama var kontroversiell og fikk mye oppmerksomhet. Lederen i Nobelkomiteen vet ikke om debatten blir like opphetet i år, men tror prisen kan være med å sette dagsorden.- Det vil alltid være debatt og konflikter når man deler ut en fredspris. Spørsmålet er hvilken konflikt man får.Som i fjor, er valget av årets vinner enstemmig, og Jagland sier det er en vinner han har hatt i tankene siden tidlig i prosessen.- For meg var det ganske opplagt, sier han, men lar seg ikke lokke til å røpe mer. Overfor Drammens Tidende har han riktignok antydet at det ikke har vært nødvendig å øve på navnet han skal uttale fredag klokken 11.Dissident gir lavest oddsBlant kandidatene som er hyppig nevnt i forkant av kunngjøringen, er den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Det er også han som er bettingselskapenes favoritt. Andre hete kandidater er den afghanske legen og kvinneaktivisten Sima Samar, den russiske menneskerettighetsforkjemperen Svetlana Gannusjkina og den Oslo-baserte radiostasjonen Democratic Voice of Burma.En outsider er Tysklands tidligere kansler Helmut Kohl; søndag var det 20 år siden landet ble gjenforent. (©NTB)

Nyheter
Politikk