Kina og Brasil gjør heldig byttehandel

I bytte mot olje, land og mineraler strømmer kapitalen inn. Brasil har rikelig av det første, og Kina har mer enn nok av det siste. Sammen blir de et økonomisk superpar.

Copacabana-stranden i Brasil - Foto: Scanpix

I løpet av ti måneder har Kina økt sine investeringer i Brasil fra slunkne 400 millioner til 20 milliarder dollar. Før nyttår er det ventet at summen vil nå 30-milliardersgrensa. Det sier Charles Tang som er leder for det brasiliansk-kinesiske handelskammeret i São Paulo. Han er nok en travel mann om dagen.I fjor overtok Kina amerikanernes posisjon som Brasils viktigste handelspartner. Totalt handlet landene med hverandre for over 36 milliarder dollar i fjor. Denne summen er allerede nådd i løpet av de første åtte månedene i år.- Kina investerer over alt i verden for å sikre seg de strategiske ressursene landet trenger, hevder Tang. I Brasil er det først og fremst oljen som lokker. Og Kina har allerede sikret seg tilgang til oljeressursene, blant annet gjennom å tilby det statseide oljeselskapet Petrobras en kreditt på 10 milliarder dollar. I år vil to tredeler av de kinesiske investeringene i Brasil gå inn i oljesektoren.Men Latin-Amerikas største økonomi har også overveldende mengder av mineraler og landområder som kineserne har øynene festet på i årene som kommer, ifølge Tang.Samtidig er en mengde kinesiske selskaper allerede på plass for å sikre seg en bit av kaka som Fotball-VM i 2014 og OL i 2016 representerer.- Vi anbefaler dem å komme så tidlig som mulig for å bli vant med den brasilianske måten å gjøre business på, sier Ricardo Anhesini, talsmann for konsulentfirmaet KPMGs brasilianske avdeling.KPMG anslår at sportsarrangementene vil medføre at Kina øker sine investeringer i Brasil mellom 2011 og 2013 til over 220 milliarder dollar. (©NTB)