I løpet av ti måneder har Kina økt sine investeringer i Brasil fra slunkne 400 millioner til 20 milliarder dollar. Før nyttår er det ventet at summen vil nå 30-milliardersgrensa. Det sier Charles Tang som er leder for det brasiliansk-kinesiske handelskammeret i São Paulo. Han er nok en travel mann om dagen.I fjor overtok Kina amerikanernes posisjon som Brasils viktigste handelspartner. Totalt handlet landene med hverandre for over 36 milliarder dollar i fjor. Denne summen er allerede nådd i løpet av de første åtte månedene i år.- Kina investerer over alt i verden for å sikre seg de strategiske ressursene landet trenger, hevder Tang. I Brasil er det først og fremst oljen som lokker. Og Kina har allerede sikret seg tilgang til oljeressursene, blant annet gjennom å tilby det statseide oljeselskapet Petrobras en kreditt på 10 milliarder dollar. I år vil to tredeler av de kinesiske investeringene i Brasil gå inn i oljesektoren.Men Latin-Amerikas største økonomi har også overveldende mengder av mineraler og landområder som kineserne har øynene festet på i årene som kommer, ifølge Tang.Samtidig er en mengde kinesiske selskaper allerede på plass for å sikre seg en bit av kaka som Fotball-VM i 2014 og OL i 2016 representerer.- Vi anbefaler dem å komme så tidlig som mulig for å bli vant med den brasilianske måten å gjøre business på, sier Ricardo Anhesini, talsmann for konsulentfirmaet KPMGs brasilianske avdeling.KPMG anslår at sportsarrangementene vil medføre at Kina øker sine investeringer i Brasil mellom 2011 og 2013 til over 220 milliarder dollar. (©NTB)