Republikanerne lover å kjempe med nebb og klør for å få stanset president Barack Obamas helsereform etter valget til Kongressen.- Dette er ikke tida for kompromisser, og jeg kan love dere at vi ikke vil gå på akkord med våre prinsipper, sier John Boehner, Republikanernes leder i Representantenes hus.Han varsler full krig mot helsereformen etter valget.- Vi vil gjøre alt, og da mener jeg alt, for å drepe den, stoppe den, forsinke den, hva som helst, sier han.
Nytt forhandlingsklimaSkeptiske velgere«Obama-care»
Ettersom president Barack Obama har vetorett, vil Republikanerne neppe kunne velte helsereformen, men med flertall i minst ett av de to kamrene i Kongressen vil de kunne gjøre det vanskelig å finansiere tiltakene i reformen.Republikanerne ligger godt an til å få flertall i Representantenes hus i mellomvalget den 2. november, noe som også betyr at John Boehner trolig vil erstatte Nancy Pelosi fra Demokratene som president i forsamlingen. Det er også ventet at Republikanerne vil vinne flere seter i Senatet, men uten å få flertall.Det hvite hus er nå i samtaler med enkelte republikanere om behovet for kompromisser i viktige politiske saker etter valget, men John Boehner gjør det nå klart at forhandlingene vil måtte foregå på Republikanernes premisser.- I den grad presidenten vil samarbeide oss, med tanke på våre mål, ønsker vi ham velkommen, sier han.Den nye helseloven ble undertegnet av presidenten i mars etter langvarig tautrekking i Kongressen, og meningsmålinger viser at den fortsatt er upopulær blant mange velgere: I alt 50,1 prosent sier de er motstandere av den.Helsereformen er også en viktig valgsak, viser meningsmålingene. Ifølge Robert Blendon og John Benson ved Harvard School of Public Health, som har analysert 17 store meningsmålinger, sier 41-49 prosent av de spurte at helse og helsereform er svært viktige spørsmål i valget.Enkelte sider ved helsereformen, som skattelette for småselskaper og billigere legemidler, mottas godt blant velgerne. Andre sider ved reformen vekker derimot bekymring. Et flertall på 65 prosent av de spurte mener reformen vil føre til økt statsgjeld, mens 67 prosent mener den vil føre til økt skatt.Dette kan være riktig eller uriktig, men det vil uansett ha betydning for utfallet av valget, påpeker Blendon og Benson.Blant helsereformens motstandere er alt fra hjemmeværende mødre til finansfolk, ifølge det svenske nyhetsbyrået TT.- Sosialistisk helsevern, der man ikke får velge selv. Vi vil ikke ha det. Han lyttet ikke til Republikanerne, men tvang reformen igjennom, sier Barbara Danielle til TT.Heller ikke i finansverdenen ser folk nådig på «Obama-care».- Den ødelegger for næringslivet. Nå får enda færre selskaper råd til å ansette, sier en bankanalytiker som vil være anonym. (©NTB)