Russisk nynazist skal ha planlagt drap i Norge

Den russiske nynazisten som for to uker siden møtte opp bevæpnet hos Politiets utlendingsenhet (PU) og søkte politisk asyl, beskyldes ifølge Dagbladet for å ha planlagt drap i Norge.

Foto: Scanpix
Politikk

Den russiske nynazisten som for to uker siden møtte opp bevæpnet hos Politiets utlendingsenhet (PU) og søkte politisk asyl, beskyldes ifølge Dagbladet for å ha planlagt drap i Norge.Ifølge avisa ble norsk politi varslet av den russiske ambassaden om at Vjatsjeslav Datsik planla å skyte ambassadepersonell eller norske muslimer når han ankom Norge. Hans venner i Oslo knyttes til våpen, uniformer og forfalskninger av ID-kort fra Forsvaret.Slavisk UnionPolitiets sikkerhetstjeneste (PST) jobber nå med å finne ut om østeuropeiske nynazister det siste året har etablert en væpnet Oslo-avdeling av den fryktede høyreekstreme gruppen Slavisk Union.PST ønsker ikke å gå inn på saken, men bekrefter at den er interessant og at de har et nært samarbeid med politiet i Oslo.- Flere opplysninger i denne saken tyder på at vi er inne i et miljø vi ikke har så mye opplysninger om, og vi er nødt til å finne ut hva vi står overfor. Saken har høy prioritet, sier politioverbetjent Øyvind Nordgaren ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.Rømte fra klinikk33 år gamle Vjatsjeslav Datsik rømte fra en psykiatrisk klinikk i St. Petersburg i Russland i april i år, og dukket uventet opp i Norge forrige måned.Han hadde et ladd håndvåpen med seg da han oppsøkte PU, og ble da pågrepet av politiet. Senere ble ytterligere fire personer pågrepet og flere våpen beslaglagt.Datsik fikk onsdag avslag på sin søknad om politisk asyl i Norge.- Det foreligger nå et avslag på asyl fra UDI. Politiet forbereder en utvisningssak, sier Nordgaren til VG Nett.

Nyheter
Politikk