Støre stiller spørsmål ved USAs strategi i Faryab

Utenriksminister Jonas Gahr Støre stiller spørsmål ved amerikanernes strategi i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
Politikk

Utenriksminister Jonas Gahr Støre stiller spørsmål ved amerikanernes strategi i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan.Rundt 500 amerikanske soldater har den siste tiden rykket inn i provinsen, som har vært norske styrkers ansvarsområde siden 2005.De norske soldatene i provinsen får ikke dele ut nødhjelp og bistand til sivilbefolkningen, men amerikanske styrker har et helt annet syn på saken.Utenriksminister Jonas Gahr Støre stiller spørsmål ved amerikanernes strategi.- Jeg er ikke overbevist om at den amerikanske tenkemåten er riktig bare fordi den er amerikansk, sier Støre til Aftenposten.no.- Det er langt fra sikkert at du vinner varig afghansk støtte gjennom kortsiktig sivile prosjekter som en del av en militær offensiv, mener utenriksministeren.Kan skape vanskerStøre frykter at amerikanernes utdeling av nødhjelp og bistand vil skape vansker og har diskutert spørsmålet med USAs og NATOs øverstkommanderende i Afghanistan, general David Petraeus.Det var også tema under statssekretær Espen Barth Eides samtaler i Washington i forrige uke.- Det kan se attraktivt ut, men det er ikke påvist at denne type prosjekter har en stabiliserende effekt. Tvert imot kan man risikere det motsatte. Det er også problematisk at slike prosjekter kan gjøre sivile hjelpearbeidere mer utsatt. De kan også føre til at afghanere som jobber med de militære blir mer utsatt, sier Støre.Advarer mot samrøreHan advarer mot følgene av samrøre når forskjellen mellom sivile og militære viskes ut.Flere norske offiserer har tatt til orde for at også de norske styrkene må få dele ut nødhjelp og bistand og mener at dette vil skape goodwill hos lokalbefolkningen.- Jeg forstår hvorfor slike spørsmål dukker opp, men har ikke endret syn på at dette ikke er en farbar vei, sier Støre.Selv om han er uenig i amerikanernes strategi, understreker han at Norge og USA har felles mål med sin innsats.- Vi ønsker det amerikanske nærværet velkommen, vi er under samme kommando og det er en styrke. På dette feltet kan det være ulike norske og amerikanske vurderinger, det får vi jobbe med som gode allierte, sier Støre. (©NTB)

Nyheter
Politikk