Trøbbel for de rødgrønne i Sverige

Det var antydninger til sprekkdannelser da de rødgrønne i Sverige la fram sitt alternative statsbudsjett mandag.

Finlands tidligere statsminister, Matti Vanhanen, sammen med Fredrik Reinfeldt (Sverige) og Jens Stoltenberg - Foto: Scanpix
Politikk
Det felles budsjettforslaget til Socialdemokraterna (S), Vänsterpartiet (V) og Miljöpartiet (MP) kan bli det siste på flere år, ifølge partienes talspersoner.- Vi får se om det blir et felles vårbudsjett. Det naturlige er at opposisjonen tar form mot slutten av en mandatperiode, sa Thomas Östros etter framleggelsen. Han gjorde det klart at hvert og ett av de tre partiene har et stort behov for å tenke gjennom politikken sin.- Min oppfatning er at vi i Socialdemokraterna har et stort behov for å fornye politikken vår, sa han.De tre rødgrønne gikk til valg som et felles regjeringsalternativ til den borgerlige regjeringskoalisjonen, men tapte valget i september. De tre partiene har i tiden etter valget ikke klart å komme overens i flere saker. Skillelinjene som var til stede før valget, er der fortsatt, viser det alternative budsjettet.Ett eksempel er synet på privatisering av statlige selskaper. MP går inn for å helprivatisere Nordea mens V derimot vil øke statens eierandel i banken. Sossarna på sin side vil fjerne Riksdagens bestemmelsesrett over et eventuelt salg.