Varsler aksjoner mot kraftlinjebygging

Organisasjonen «Bevar Hardanger» varsler aksjoner mot anleggsarbeidene som starter i Samnanger mandag.

Politikk

Organisasjonen «Bevar Hardanger» varsler aksjoner mot anleggsarbeidene som starter i Samnanger mandag.Også sivil ulydighet kan bli tatt i bruk i protest mot bygging av linjen Sima Samnanger, som er første del av kraftlinjen gjennom Hardanger.- Vi kommer til å aksjonere i løpet av de nærmeste ukene, men vi har ikke bestemt hva slags form aksjonene skal få, sier daglig leder i Bevar Hardanger, Audun Klyve Gulbrandsen, etter et styremøte onsdag.Sivil ulydighetBevar Hardanger er provosert av at Statnett setter i gang arbeidet med kraftlinjen før de fire utvalgene som skal se på saken på nytt har konkludert.- Arbeidet settes i gang mens Sivilombudsmannen fortsatt vurderer lovligheten av vedtaket som er gjort. Det er lite tillitvekkende, det er på grensen til det vi kan akseptere i et demokrati, sier Klyve Gulbrandsen.Han sier at aksjonsformer ble drøftet på styremøtet onsdag, og konklusjonen er klar: Grunnlaget for å ta i bruk sivil ulydighet er til stede.- Vi har konkludert med at sivil ulydighet vil være en naturlig del av aksjonene, sier lederen for Bevar Hardanger.Starter mandagStatnett har varslet at anleggsarbeidene mellom Børdal i Samnanger og Mødal på Kvamskogen skal starte mandag. Dette er en 10 kilometer lang strekning der traseen ifølge Statnett vil være den samme enten luftspenn eller sjøkabel velges for resten av kraftlinjen mellom Sima og Samnanger. .I første omgang er det rydding av skog og støping av fundamenter for kraftmastene som skal gjennomføres av et kroatisk selskap, Dalekovod. Om lag 40 personer skal være i arbeid på anlegget.Aksjoner kommerBevar Hardanger har arbeidet mot det som kalles monstermastene gjennom Hardanger i flere år. Hittil har organisasjonen holdt seg til fredelige aktiviteter som demonstrasjoner, sang og musikk. Nå legges det opp til en hardere linje der andre aksjonsformer vil bli tatt i bruk. Foreløpig vil de ikke røpe verken aksjonsformer eller tidspunkt.- Vi legger ikke opp til noen omfattende demonstrasjon når arbeidet begynner mandag. Ledelsen i Bevar Hardanger vil ta en tur til anleggsplassen for å se hva som skjer, men aksjoner vil komme i løpet av de nærmeste ukene, sier Klyve Gulbrandsen.Bevar Hardanger har godt over 4.000 støttespillere, og mange av dem har sagt seg villig til å delta i ulike former for aksjoner. (©NTB)

Nyheter
Politikk