Sør-Korea lover å hevne

Sjefen for Sør-Koreas marine lovet å hevne to drepte marinesoldater «tusen ganger» da de ble gravlagt lørdag. Sør-Koreas president ber regjeringen være forberedt på nye provokasjoner fra nord.

DFoto: Scanpix/AP
Politikk

Marinekommandanten slo an en uforsonlig tone i seremonien lørdag. President Lee Myung-bak oppfordret sine ministre, rådgivere og befolkningen til å være forberedt på det meste.- Det er en mulighet for at Nord-Korea kan foreta seg uventede handlinger. Så vær så snill å forberede dere på det gjennom samarbeid med den felles amerikansk-sørkoreanske styrken, sa Lee ifølge en talsmann.USA og Sør-Korea innleder en felles marineøvelse i Gulehavet søndag.BeklagerNord-Korea beklaget lørdag at sivile ble drept i et angrep på den sørkoreanske øya Yeonpyeong tidligere denne uka, men hevder de sivile ble brukt som «menneskelige skjold».- Hvis det er sant, er det meget beklagelig, skriver det regjeringskontrollerte nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA lørdag om de sivile drepte.- Men fienden må holdes ansvarlig for hendelsen siden han gikk til et så umenneskelig skritt som å skape «et menneskelig skjold» ved å plassere sivile rundt artilleristillinger og inne i militæranlegg, skriver KCNA.I en annen uttalelse skriver det samme nyhetsbyrået at «ingen kan forutsi konsekvensene» hvis det amerikanske hangarskipet USS George Washington med støtteskip begynner en øvelse sammen med Sør-Korea søndag, slik det er planlagt. Øvelsen skal pågå i fire dager.HevnSørkoreanske politiske ledere, militære ledere, sørgende pårørende og flere hundre uniformerte soldater var til stede under gravferden. To soldater og to sivilpersoner ble drept i tirsdagens angrep i Gulehavet.- Vi vil hevne dere, sa marinens sjef, generalløytnant Yoo Nak-joon, under seremonien.- Alle marinesoldater, i tjeneste og reservister, vil hevne de to uansett pris og beholde dagens sinne og fiendskap i tankene, tilføyde han- Vi vil gjengjelde Nord-Koreas drap på våre soldater hundre ganger og tusen ganger.Kina og RusslandSituasjonen har vært svært spent i regionen etter angrepet. Nord-Korea har advart mot at militærøvelsen som Sør-Korea og USA nå planlegger å gjennomføre, driver Koreahalvøya «nærmere randen av krig».- Det kjennes som det er stille før stormen, sier en tjenestemann.Utenriksministrene i Kina og Russland hadde lørdag telefonsamtaler om situasjonen på den koreanske halvøya, opplyste russisk UD i Moskva. De understreket betydningen av å hindre en ytterligere tilspissing av situasjonen, ifølge en uttalelse fra departementet.

Nyheter
Næringsliv