Staten sikrer TV 2 avgjørende inntekter

TV 2-sjef Alf Hildrum måtte love å fortsette omtrent som i dag. I bytte får TV 2 betydelige inntekter fra kabelselskapene.

Kvinne ser på TV2 - Foto: iStockphoto
Politikk

Avtalen mellom kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) og administrerende direktør og sjefredaktør Alf Hildrum i TV 2 innebærer at kanalen fortsatt skal ha hovedkontor i Bergen, sende daglige nyheter, ukentlig barne-TV og dekke minst halve sendeflaten med norskspråklige program.I bytte mot å fortsette omtrent som i dag, er TV 2 sikret en større andel av kabelselskapenes inntekter.Forhandlingene med distributørene skal skje på markedsmessige vilkår, opplyser kulturministeren.Helt nødvendigTV 2-sjef Hildrum slår fast at avtalen sikrer selskapet livsviktige inntekter.- For å oppfylle kravene i avtalen om produksjon av nyheter og drama, er det i fremtiden ikke mulig å leve av reklameinntekter alene. Derfor er disse inntektene fra kabelselskapene som vi nå skal forhandle om, helt avgjørende for oss, sa Hildrum da avtalen ble signert og gjort kjent på Huitfeldts kontor fredag.Kravet fra TV 2 overfor kabel-TV-distributørene vil ifølge Kampanje ligge et sted mellom 16 og 23 kroner for hver husholdning, som er beløp som tidligere er kommet fram i Kabeltvistenemda.En tier?Klarer TV 2 å få ut 10 kroner for hver husholdning, som er et forsiktig anslag, vil inntektene årlig øke med 120 millioner kroner.Det vil igjen øke selskapets aksjeverdi med over 1 milliard kroner, ifølge Kampanjes beregninger.Hildrum avviser å gå inn på noen talldiskusjon.- Det skal forhandles, og vi skal ha et konstruktivt og ordentlig forhold til kabelselskapene. Derfor vil jeg ikke gå inn på noen spekulasjoner nå, sier Hildrum.I dag får TV 2 rundt 50 øre for hver husholdning i kabelnettet.Kjøp og salgTidligere denne uken ble det kjent at A-pressen kan være på vei ut som deleier i TV 2. A-pressen eier halvparten av aksjene i selskapet.Blant mulige oppkjøpere er Telenor nevnt som en het kandidat. Telenor er en av hovedeierne i A-pressen.Men Telenor er også eier av kabelselskapet Canal Digital, noe som altså kan føre til at selskapene i praksis kan komme til å forhandle med seg selv om hvor mye penger TV 2 skal få fra kabelselskapene.- Det er ikke naturlig for meg å kommentere denne saken, utover at det ikke har noen konsekvenser for avtalen, sier Huitfeldt.

Nyheter
Næringsliv