- Krekar vil forlate Norge frivillig

Mulla Krekar ønsker selv å forlate Norge og sendes hjem til Nord-Irak, ifølge hans advokat Brynjar Meling. - Intet vil glede oss mer, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Mulla Krekar - Foto: Scanpix
Politikk

Mulla Krekar ønsker selv å forlate Norge og sendes hjem til Nord-Irak, ifølge hans advokat Brynjar Meling. - Intet vil glede oss mer, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).Meling sier han er i dialog med norske myndigheter om å få i stand en hjemsendelse, melder TV 2 onsdag kveld.- Mange vil ha Krekar ut, og Krekar vil selv ut av Norge, sier Meling, men legger til at det ikke bare er å sette den omstridte mullaen på første fly til Nord-Irak.- Vanskelig temaBåde USA og FN har Krekar på sin terrorliste, noe advokaten mener krever at norske myndigheter engasjerer seg i prosessen.- Forfølgelse er et vanskelig tema. Da må noen kriterier oppfylles for at man skal kunne sende personer sikkert tilbake. Vi må se på hans forhold til FNs terrorliste, hvilken situasjon som venter ham i Nord-Irak, forklarer Meling.Saken har en klar sammenheng med debatten rundt hjemsendelsen av Maria Amelie og kurdiske Kamuran Kaplan.- Han kan dra når som helstUtenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) hilser Krekars ønske om å forlate landet velkommen.- Han kan reise når som helst og så fort som mulig. Han står helt fritt til å reise hjem, er Støres reaksjon overfor TV 2. Utenriksministeren minner om at Norge har folkrettslige forpliktelser til å ikke sende hjem folk som risikerer dødsstraff. Også Meling trekker fram dette, men sier Krekar selv har lavere terskel for å dra hjem.- Om han anser risikoen for håndterbar, kan han reise i morgen for vår del, legger Støre til. Han forklarer også at Norge ikke kan få Krekar bort fra FNs terrorliste, men kan bidra til å formidle en søknad.Høyesterett har i en dom slått fast at Krekar skal ut, og Støre sier «intet vil glede oss mer enn om han drar». Frp-leder Siv Jensen slutter seg helhjertet til dette.- God tur, er hennes reaksjon når VG Nett forteller henne om Krekars planer.Tidligere islamistlederKrekar har tidligere ledet den islamistiske opprørsgruppen Ansar al-Islam, som står på terrorlisten i mange land. Han kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. Hans kone og fire barn er i dag norske statsborgere.Fra september 2002 til januar 2003 ble han fengslet i Nederland da Jordan begjærte ham utlevert, men begjæringen ble avvist. En måned senere ble det vedtatt at han skulle utvises fra Norge, av hensyn til rikets sikkerhet. Etter flere rettsrunder ble vedtaket opprettholdt i Høyesterett i 2007.Han har flere ganger kommet med truende utsagn mot norske myndigheter. I fjor sommer brukte han Høyres Erna Solberg som eksempel og sa at dersom han ble drept etter en utsendelse, ville den som sendte ham ut selv bli drept. (©NTB)

Nyheter
Politikk