Senatorer krever valutasanksjoner mot Kina

Washington (NTB-Reuters): USA må tvinge Kina til å skifte kurs i valutapolitikken, krever en gruppe amerikanske senatorer foran president Hu Jintaos besøk i landet.

Finansminister i USA, Timothy Geithner, andre fra høyre, Fra venstre er FDICs (USAs banksikringsfond) styreleder Sheila Bair, Small Business Administration administrator Karen Mills, Geithner, og senator Mary Landrieu - Foto: AP
Politikk
USA må vedta straffereaksjoner mot Kina fordi landet holder sin valuta kunstig lav og på den måten får en urettferdig fordel i handelen med USA, mener senatorene, som mandag la fram et lovforslag om saken.- Det finnes intet større tiltak vi kan gjennomføre for å bevare den amerikanske drømmen og fremme sysselsettingen, spesielt i industrisektoren, enn å konfrontere Kinas valutamanipulasjon, sier senator Charles Schumer, som står bak lovforslaget sammen med Debbie Stabenow og Robert Casey.Ifølge Schumer bør USA sende et klart budskap til Kinas president Hu Jintao når han kommer til USA tirsdag:- Vi har fått nok av din regjerings steile valutamanipulasjon. Hvis du nekter å følge reglene, vil vi tvinge deg til å gjøre det.Det nye lovforslaget nyter bred støtte i Kongressen, hevder Schumer. Men at det skal bli vedtatt, virker usannsynlig. Det hvite hus foretrekker forhandlinger med kineserne, og lignende lovforslag er tidligere blitt nedstemt i Kongressen som følge av frykt for kinesisk gjengjeldelse.Straffetiltak fra USAs side vil trolig slå tilbake på USA selv, mener president John Frisbie i handelsrådet USCBC. Ifølge ham vil straffetiltak føre til en forverring av forholdet til Kina og åpne døren for motreaksjoner.- Det vil virke mot sin hensikt. Det vil ikke bidra til at man når målet om en markedsorientert valutakurs, sier Frisbie.Kinesiske selskaper ønsker å investere mer i USA, men mange vegrer seg av frykt for fiendtlige reaksjoner, tilføyer han.