Styrer Ikea med jern-hånd fra skatteparadis

Kamprad har full kontroll over Ikea, som han i tredve år har påstått han har gitt bort. Dette og en skatteakrobatikk i multimilliardklassen avsløres i en dokumentar som sendes i kveld.

Ingvar Kamprad, Ikea-gründer - Foto: Scanpix
Politikk

Ingvar Kamprad har i 30 år gitt inntrykk av å ha gitt bort livsverket sitt, Ikea. I kveld kl 20:00 viser Svensk Tv 1 dokumentaren som knuser illusjonene Kamprad har tegnet rundt Ikea og Kamprads mantra om at alle milliardene Ikea drar inn ikke lenger er hans.- Jeg tror vår reportasje kommer til å dele Sverige i to. Den ene gruppen vil hate oss for at vi er ekle mot Ikea og Ingvar Kamprad, som har gjort så mye for Sverige og svenskene. Den andre gruppen kommer for første gang til å få innblikk i hvordan Ikea styres og hvor milliardene tar veien, sier journalist bak dokumentaren i "Uppdrag Gransking", Magnus Svensson, til HegnarOnline.Dokumentaren som altså sendes i kveld viser at Kamprad aldri har sluppet grepet om Ikea. Samtidig som han "ga bort" Ikea, opprettet han en svært avansert firmastruktur som kunne fange det opp. Deler av strukturen har vært hemmelig, frem til Luxemburg fant det for godt å endre skattereglene og de svenske reporterne i Uppdrag Gransking begynte å snuse og grave i det.Hemmelig firma i LiechtensteinProgrammet "Uppdrag Granskning" har kartlagt denne strukturen. Familiens makt over Ikea er sikret gjennom en stiftelse i skatteparadiset Liechtenstein. Stiftelsen fikk navnet Interogo, et navn som aldri kunne kobles verken til Ikea eller Kamprad - hadde det ikke vært for at det kom en endring i skattereglene i Luxemburg.Den hittil hemmelige Interogo-stiftelsen handler ikke bare om makten over Ikea. Stiftelsen er også en sentral brikke i en pågående skatteplanlegging i multimilliardklassen.Gjennom et grundig fundert royaltysystem sendes tre prosent av omsetningen av hver eneste vare som selges på hver eneste Ikea-butikk, enten det er en billy-hylle eller en kjöttbulle-porsjon, til Interogo-stiftelsen.(Artikkel fortsetter under bildet)Kamprad er ikke begeistret over gravearbeidet til de svenske tv-journalistene i "Uppdrag Granskning". De har i flere måneder forsøkt å få Ikea-kjempen til å stille opp på et intervju:-Hvordan kan dere stille slike jævla idiotspørsmål, sier Ingvar Kamprad og fortsetter:- Er du svimmel i hodet? Jo du er jævlig svimmel i hodet, kommer det fra Ikeakjempen. (Artikkel fortsetter under bildet)Forventer oppstyr Slår saken sprekker i selve Folkhemmet, eller er det "bare" Ikea selv som får et litt rundjult omdømme?Kamprad og Ikea har en formidabel posisjon i Sverige. Journalistene bak dokumentaren sier til HegnarOnline at de forventer oppstyr.- Ikke engang de ansatte i Ikea har fått vite hvor pengene går og alle har trodd på Ingvar Kamprad når han har sagt at alle pengene som bedriften tjener går til Ikea. Det er en myte vi tar livet av, fortsetter reporteren Magnus Svensson.Han tror Ikea vil få et problem med sitt image etter avsløringene i dokumentaren.-Ikea får problem med sin image som det svenske, blå-gule som står for solidaritet og åpenhet, når selskapet ikke selv lever etter det, men tvert om er et selskap som unnviker skatt og dermed solidarisk å være med på å bygge opp velferden.Se TV-programmet

Nyheter
Næringsliv