Pass deg for ekte-fellene

Kjærligheten kommer på dagsorden på valentinsdagen, mandag. Det er 25.000 giftemål i året, men også 10.000 skilsmisser og 12.000 separasjoner. Pass deg for ekte-fellene!

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Politikk

Norsk hovedregel er, hvis det ikke er inngått ektepakt, en særnorsk ordning som kalles skjevdeling. Skjevdelingen innebærer at de verdiene som en ektefelle hadde før ekteskapet, kan holdes utenfor delingen.- Dette betyr at en hjemmeværende kone dessverre kan ligge fryktelig dårlig an ved en skilsmisse, sier advokat Lars A. Christensen i advokatfirmaet Wikborg, Rein & Co til Finansavisen.Han har hjulpet mange rike og profilerte næringslivstopper gjennom skilsmisseoppgjør og vet at ekskoner og -menn kan by på utfordringer, både i Norge og utlandet.- Ta et ektepar fra Oslo vest, der mannen driver en virksomhet han har særeie på. Når han blir 45 år, og har funnet seg en ny og yngre kone, er det ikke noe som forhindrer at eksen avspises med for eksempel 2,50 kroner dagen. Hun kan bli røsket opp med røttene og må kanskje flytte til en annen kant av byen, sier advokaten til avisen.Særlig de med større formuer inngår ektepakt. Ofte i forbindelse med at de gifter seg på nytt. Hvert år registreres det rundt 5.000 ektepakter i Norge. I en ektepakt spesifiseres hva som er særeie og hva som er gaver.- De ressurssterke har nok en tradisjon for å ta vare på sin egen formue ved særeie, sier Sicilie Tveøy i advokatfirmaet Selmer til Finansavisen.Tveøy etterlyser et høyere antall ektepakter, nettopp fordi skjevdelingen skaper så mye bråk. Hun mener at reglene er for kompliserte å praktisere, blant annet på grunn av kravene til bevis:- Dessverre blir det mange konflikter. Jeg vil derfor oppfordre de som gifter seg, til å ha en ektepakt med særeie. Det er tryggere. Da slipper man kanskje også uenighet som kan ramme barna, sier Tveøy til avisen.Kjendis-pakterKjell Inge Røkke og Anne Grete Eidsvig inngikk ektepakt fire år og to barn etter bryllupet. Den sikret henne verdier for rundt 600 millioner kroner.Øystein Stray Spetalen, skal ha gitt konen Charlotte en Range Rover og én million kroner.Bjørn Rune Gjelsten overførte 50 millioner kroner og eiendommer til konen Solveig. Gjelsten valgte å beholde aksjene i holdingselskapet selv, slik at de ansatte ikke skal bli rammet ved et eventuelt brudd.

Nyheter
Næringsliv