Smakebiter fra Olsens første årstale

Sentralbanksjef Øystein Olsen holdt i dag sin første årstale. Her får du noen smakebiter.

Den ferske sentralbanksjefen Øystein Olsen. Foto: Scanpix
Politikk

Den ferske sentralbanksjefen Øystein Olsen holder i dag sin første årstale for Norges Banks representantskap og rundt 300 inviterte gjester fra toppen av norsk politikk, forvaltning og næringsliv.Statsgjeldskrisen i Europa Her kommer han blant annet inn på statsgjeldskrisen som for tiden rir Europa.- Myndighetene i mange land må trå en vanskelig balansegang. Kontroll med gjelden krever en økonomi som har rygg til å bære den. Det er ikke sikkert at lave renter er tilstrekkelig for å understøtte den gryende oppgangen dersom finanspolitikken strammes til.- Reformer som på en troverdig måte begrenser offentlig pengebruk på lang sikt, sammen med moderate innstramninger på kort sikt, kan være en god strategi, sier Olsen.Talen kan du se direkte på nett-TV her.- Lav og stabil inflasjon Han minner også om en generell lærdom for utformingen av økonomisk politikk. Den er at ansvar må plasseres der det hører hjemme.- Pengepolitikken skal rettes inn mot lav og stabil inflasjon. Renten må ikke overbelastes med mange mål, men kan bidra til å stabilisere svingninger i økonomien.- Politikken for finansiell stabilitet må ikke overta risiko fra banker og andre finansinstitusjoner, men synliggjøre hvilken risiko de selv står overfor, sier han.Hele årstalen finner du her.

Nyheter
Næringsliv