Storbritannia og Tyskland ber EUs regjeringer la være å «arbeide eller samarbeide med» Libyas leder Muammar Gaddafi.I et felles brev skriver den britiske utenriksministeren William Hague og hans tyske kollega Guido Westerwelle at krisen hos EUs «nabo i sør» representerer en utfordring i samme størrelsesorden som revolusjonene i 1989.I brevet, som er adressert til EUs utenrikssjef Catherine Ashton, ber de to innstendig om at EU-blokken enes om en erklæring som forbyr medlemmene å samarbeide med Gaddafi. EUs felles mål bør være at Gaddafi går av slik at Libya kan forandres til et ekte demokrati, mener de to utenriksministrene.- Vår visjon er et utstrakt fellesskap av likeverd mellom Europas folk og dets nabolag, underbygget av dypere og videre økonomisk integrasjon, heter det i brevet.- Det kan vi oppnå gjennom et skreddersydd samarbeid mellom EU og dem som ønsker et slikt fellesskap og ser det som en mulighet til å støtte endringer som de selv ønsker, skriver Hague og Westerwelle.EU er bekymret for situasjonen i Libya, som er på randen av borgerkrig, og har innkalt sine utenriksministre til et hastemøte i Brussel torsdag.En representant fra Gaddafis regime skal samme dag møte Hellas' viseutenriksminister. Møtet skjer i overensstemmelse med Ashton, opplyser det greske utenriksdepartementet. (©NTB)