Den norske spritprodusenten Arcus mener at det svenske Systembolaget bryter EØS-avtalen ved ikke å ta den norske akevitten Gammel Oppland inn i sine hyller. Det er ganske enkelt handelsdiskriminering, og ikke tillatt i det åpne europeiske markedet, fremholder Arcus.Svenskene mener på sin side at salget ved de grensenære systembolagene er så skjevt at det må holdes utenfor når markedsadgang for produkter skal beregnes i 400 butikker. Resultater er at blant annet at Gammel Oppland kun selges i to svenske butikker. Arcus har anslått at et normalt salg skulle ha vært i rundt 40 butikker.Peter Gitmark (H) i Stortingets utenriks- og konstitusjonskomité sier til Aftenposten at Arcus trenger mer støtte enn det norske myndigheter har stablet på beina til nå.Toppsjefen i Arcus, Jan Oluf Skarpnes, mener det er norske myndigheters oppgave å sørge for at internasjonale avtaler blir etterlevd.Statssekretær Rikke Lind i Næringsdepartementet sier til avisen at det ikke er naturlig for Norge å ta saken opp for EU-domstolen.- Bedrifter gjør dette selv, sier hun, og legger til at departementet er åpne for å ta saken opp igjen på politisk nivå. (©NTB)