Oljefondet kan ha tapt 15 mrd på aksjer i Japan

For et år siden satt oljefondet med aksjer i 1.327 japanske selskaper for tilsammen 89 milliarder kroner. Et av selskapene eier atomkraftverket som nå kan være i ferd med å smelte ned.

Direktør i Statens pensjonsfond - Utlandet, Oljefondet , Yngve Slyngstad. Foto: Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Politikk
For et år siden, ved årsskiftet 2009/2010, hadde oljefondet - Statens pensjonsfond utland - plassert milliarder på milliarder i til sammen 1.327 japanske selskaper.Verdien på aksjene var, i følge fondets årsrapport for 2009, på 89 milliarder kroner. Fra årsskiftet 2009/2010 til tirsdag har Nikkei 225 indeksen falt med 18,4 prosent, mens Topix indeksen har falt med nesten 16 prosent.Alt annet likt betyr det at oljefondets japanske aksjer kan ha falt med rundt 15 milliarder kroner i verdi.Årsrapporten for 2010 legges frem fredag 18 mars. Før det opplyser ikke oljefondet om hvilken eksponeringer det har mot det japanske aksjemarkedet.
Atomkraftaksjer Tokyo Electric Power Company Noen fakta om TEPCOObligasjoner for milliarderI forbindelse med denne artikkelen har HegnarOnline stilt oljefondet følgende spørsmål:- Vi offentliggjør fullstendige beholdningslister førstkommende fredag. Da vil du få svar på dine spørsmål, sier kommunikasjonsrådgiver Øystein Sjølie til HegnarOnline.
For et år siden satt oljefondet også med 0,83 prosent av aksjene i (TEPCO) til en markedsverdi på 1,6 milliarder kroner (1.622.946.748).TEPCO som blant annet eier atomkraftverket i Fukushima, som kan være i ferd med å smelte, falt 25 prosent på børsen i Tokyo tirsdag.Siden toppen i år på 2.504 yen den 25. januar, har aksjen falt over 51 prosent på Tokyo-børsen. Det er nesten identisk med verdifallet siden årsskiftet 2009/2010. Og fallet er i hovedsak kommet etter jordskjelvet i forrige uke (fra 2.490 til 1.221).Med et tilsvarende antall aksjer i TEPCO nå som ved inngangen til 2010 kan oljefondet ha tapt over 800 millioner kroner på TEPCO alene.I følge kvartalsrapporten for 3. kvartal 2010 satt oljefondet også med japanske statsobligasjoner for 51,3 milliarder kroner.- Hvor mange aksjer har oljefondet i TEPCO ved inngangen til 2011 og nå? - Sitter oljefondet med den samme eksponeringen i japanske aksjer nå som i starten på 2010?