De ufattelige bildene fra Japan, etter fredagens monsterjordskjelv som utløste en tilsvarende tsunami, preger markedene mandag. På Tokyo-børsen dundret Nikkei ned 6,2 prosent, mens den bredere Topix-indeksen falt voldsomme 7,5 prosent.Øvrige Asia-børser var det for det meste opp, etter meldingen om at Bank of Japan har tilført landets finansielle markeder 183 milliarder dollar.
Hendelsene i Japan er naturligvis også omtalt av sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen i en ukesrapport. Hun peker blant annet på at japanske yen har styrket seg på forventninger om at japanske forsikringsselskaper må selge utenlandske investeringer for å dekke gjenoppbygging.Dermed ble det en generell flukt til sikre aktiva.- Den japanske sentralbanken vil tilføre , og staten vil bidra med en pakke på minst 3,0 prosent av BNP, som er størrelsen de bidro med ved forrige store jordskjelv i 1995, skriver Holvik.Hun påpeker at omfanget av krisen er uklart, og vil avhenge av hvor lenge bedrifter vil bli stengt og av omfanget av radioaktiv stråling fra atomreaktorene. Det som imidlertid er sikkert, er at kostnadene ved en gjenoppbygging vil bli svært høye.- Det vil måtte finansieres ved statlig låneopptak. Dette er meget krevende, siden Japan allerede har store problemer med en voksende statsgjeld og raskt aldrende befolkning. Kombinasjonen kan gjøre det krevende å få nye lån, uten at renten stiger fra dagens rekordlave nivå, skriver sjeføkonomen.Dette er det samme som Dr. Doom påpeker i et intervju med Bloomberg TV.Holvik mener videre dette kan bidra til stigende rente på amerikansk statsgjeld.- Dette siden Japan til nå har vært en av de største utenlandske långiverne til den amerikanske stat, skriver Sparebank 1-økonomen.