- Selger meg ut av AS, hva er aksjene verdt?

En 25 prosent medeier i et AS skal trekke seg ut, og lurer på hva aksjene er verdt. Advokat og partner Per André Dagslet i Arntzen de Besche svarer.

Publisert 30. mars 2011 kl. 16.00
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 08.41
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 228 ord
Foto: iStockphoto
- Jeg er medeier i et AS med 25 prosent, og har bestemt meg for å trekke meg ut av familiære grunner, sier en leser.- Min aksjeandel er verdt ca. 600.000 kroner. Hva er da en fornuftig pris på de aksjene? De andre aksjonærene har forkjøpsrett på dem, og mener at de skal gi litt mindre, på grunn av at de frigjør meg for fremtidige reklamasjoner. Hva burde jeg forvente å få igjen? fortsetter vedkommende.
- Øvrige eiere har ingen plikt- Vanskelig å finne markedspris
Advokat og partner Per André Dagslet i Arntzen de Besche svarer.- Som et utgangspunkt har de øvrige aksjonærene ingen plikt til å kjøpe aksjene en 25 prosent-aksjonær eier i et aksjeselskap, med mindre dette følger av en aksjonæravtale eller lignende, sier han til HegnarOnline.Dette innebærer ifølge advokaten at prisen man oppnår beror på konkrete forhandlinger mellom partene, det vil si hvilken pris kjøper og selger kan bli enige om. - Uten at jeg kjenner til de konkrete forhold, vil det på generelt grunnlag være vanskelig å finne en uavhengig tredjepart som er villig til å kjøpe en minoritetspost i et aksjeselskap, slik at det kan være vanskelig å få etablert en markedspris.- Det forhold at det ikke er andre interessenter, vil således kunne virke prisdempende i prisforhandlingene med de øvrige aksjonærene, avslutter han.Dagslet mener det fremstår som uklart hva som menes med "fremtidige reklamasjoner".