Sjursøya-rapport endelig klar

Nøyaktig et år etter togulykken som krevde tre menneskeliv la Statens havarikommisjon for transport fram sin endelige rapport om ulykken.

Publisert 25. mars 2011 kl. 06.50
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 08.27
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 232 ord
Et godstog fra CargoNet har sporet av og havnet i sjøen ved ved Statoils anlegg på Sjursøya i Oslo. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
Pårørende og representanter for flere av de involverte selskapene var i går samlet i vårsolen i Oslo havn for å minnes den tragiske ulykken. Leif Nordmo, som mistet faren sin i ulykken, var en av dem som talte og la ned krans ved jernbanesporet på Sjursøya.En misforståelse var den utløsende årsaken til at en såkalt vognstamme bestående av flere godsvogner, men uten lokomotiv, kom i bevegelse på Alnabruterminalen 24. mars 2010. I rapporten påpekes flere punkter i driftsstrukturen ved terminalen som bidro til ulykken.«Ulykken er et brudd på enkeltfeilprinsippet om at jernbanevirksomheten skal planlegges, organiseres og utføres på en slik måte at enkeltfeil ikke skal medføre tap av menneskeliv eller alvorlig personskade,» heter det blant annet i rapporten, som kommer med sju sikkerhetstilrådinger.Vognstammen kom ut av kontroll og havnet på et spor som gikk til Sjursøya-terminalen i Oslo havn. På vei dit kom vognene opp i stor hastighet, og tre personer mistet livet da vognene raste inn på Sjursøya.Jernbaneverket har allerede gjennomført over 30 nye sikkerhetstiltak. Blant annet er 13 sporveksler utstyrt med automatisk omlegging som skal styre vogner på avveie inn på et blindspor slik at de stopper før de kommer ut av terminalen og kan forårsake en ny ulykke.Togselskapet CargoNet har ikke akseptert boten de fikk etter ulykken, og selskapet må derfor svare for saken i Oslo tingrett 18. mai. Jernbaneverket har vedtatt en foretaksbot på 15 millioner kroner. (©NTB)