Tilspisset strid om afrikanske innvandrere

Striden om hvem som har ansvaret for å ta seg av tusenvis av afrikanske innvandrere, spisser seg til mellom Frankrike og Italia etter at italienske tog ble stanset på grensen.

Frankrikes president, Nicolas Sarkozy - Foto: Scanpix
Politikk

Togene skal ha blitt stanset av Frankrike søndag fordi det var både tunisiske innvandrere og demonstranter om bord.Italienske aviser kaller beslutningen «et slag i ansiktet» på Italia, og landets utenriksminister Franco Frattini hevder i sin protest mot avgjørelsen at den strider mot europeiske prinsipper. Han slår fast at samarbeid er den eneste måten å håndtere flyktningstrømmen på.- Immigrasjonsproblemet er i ferd med å bli litt som spørsmålet om kjernekraft. Alle ønsker å si noe om det, men ingen ønsker det i sin bakgård, sier Frattini til avisen La Repubblica.Frankrikes innenriksminister Claude Gueant sier for sin del at landet vil respektere den europeiske avtalen om bevegelsesfrihet når landet skal håndtere de tunisiske migrantene.Men noen løsning på problemet ligger fortsatt ikke på bordet, og toppmøtet mellom Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Italias statsminister Silvio Berlusconi 26. april kan nå bli overskygget av innvandringsdisputten.- En tiltakende bølge av populisme gjør Italia og Frankrike mer like, men fyrer samtidig opp under konflikten mellom dem, skrev italienske La Repubblica i en lederartikkel mandag.

Nyheter
Politikk