Avviser at USA og Europa er på vei ned

President Barack Obama fastholder at Europa og USA fortsatt vil være ledende makter i verden selv om økonomier som Kina, India og Brasil vokser svært raskt.

Foto: AP
Politikk
I en tale til det britiske Parlamentet onsdag ettermiddag tok Obama utgangspunkt i forestillingen om at vi er på vei mot en verden der vekstøkonomier vil få stadig større innflytelse på bekostning av vestlige land.- Land som Kina, India og Brasil vokser med stormskritt, sa Obama, som mener at dette i siste instans vil være en fordel for alle.- Mens denne raske endringen finner sted, er det blitt en mote i enkelte kretser å stille spørsmål ved om fremgangen i disse landene vil ledsage en nedgang i amerikansk og europeisk innflytelse rundt omkring i verden, sa Obama.- Det argumentet er feil. Tiden for vårt lederskap er nå, sa den amerikanske presidenten før han skrøt av hvordan demokratiske land har lagt til rette for at det kan skapes et godt styresett i flere land.- Vi er fortsatt den største katalysatoren for global handling, sa Obama.