- Må vi betale høy, svensk avgift for svenske ansatte?

Norsk arbeidsgiver lurer på om han må betale over 30 prosent i svensk arbeidsgiveravgift for sine svenske arbeidstakere. Deloitte-advokatene Joakim Marstrander og Gro Forsdal Helvik svarer.

Advokatene Joakim Marstrander og Gro Forsdal Helvik. Foto: Deloitte Advokatfirma.
Politikk
- Vi er en bedrift som har mye behov for arbeidskraft fra Sverige. De som jobber hos oss er ofte hjemme i helgene, men er på jobb hos oss her i Norge i ukene.- Jeg er blitt fortalt at vi må betale svensk arbeidsgiveravgift, men har forstått at svensk arbeidsgiveravgift er veldig høy, nesten 35 prosent. Må vi betale svensk arbeidsgiveravgift bare fordi vi har svenske arbeidstakere? lyder et spørsmål.
Advokatene og partnerne Joakim Marstrander og Gro Forsdal Helvik i Deloitte Advokatfirma svarer. De to er avdelingsledere for hhv. forretningsjus og arbeidsrett, herunder problemstillinger tilknyttet internasjonale arbeidsforhold.- Innenfor Norden og EØS skal en arbeidsgiver betale arbeidsgiveravgift til det landet der arbeidstaker er medlem i trygden. Det er derfor viktig å vite hvor en arbeidstaker er medlem i trygden, før man vet om man skal betale norsk eller svensk arbeidsgiveravgift.- Etter hovedregelen skal en arbeidstaker være medlem i trygden der han utfører arbeid, som er Norge i ditt tilfelle. Etter hovedregelen skal dere derfor betale norsk arbeidsgiveravgift, sier Helvik til HegnarOnline. Om arbeidstaker for eksempel jobber tre dager i uken i Norge og to dager i uken i Sverige, kan det ifølge advokaten tenkes at vedkommende er medlem i svensk trygd - om han er registrert som bosatt i Sverige.- I så fall skal det betales svensk arbeidsgiveravgift, tilføyer hun.Hennes kollega Marstrander føyer til at det uansett er slik at en ikke skal betale avgift til mer enn ett land.- Dersom dere skal betale arbeidsgiveravgift til Sverige. skal dere ikke betale arbeidsgiveravgift til Norge, sier han. For å vite at vedkommende er medlem i svensk trygd, og for å slippe å betale norsk arbeidsgiveravgift, skal arbeidstaker ifølge Helvik og Marstrander ha en bestemt blankett som bekrefter svensk trygdemedlemskap.- Dette vil unnta bedriften fra plikten til å betale norsk arbeidsgiveravgift. Samtidig vil dere i et slikt tilfelle være forpliktet til å betale svensk arbeidsgiveravgift, forklarer Helvik.- Bedrifter som har utenlandske arbeidere i sin arbeidsstokk, bør ha tungen rett i munnen, avslutter Marstrander.