Mafia, horer og en svensk kongefamilie

Det stormer rundt Sveriges kong Carl Gustaf. Men den svenske monarken nekter innbitt å svare på anklagene mot ham, og ifølge loven kan han verken tvinges til å svare, settes under gransking - eller sparkes.

Sveriges kong Carl Gustaf, kronprinsesse Victoria og dronning Silvia. Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX
Politikk
Det stormer rundt Sveriges kong Carl Gustaf. Men den svenske monarken nekter innbitt å svare på anklagene mot ham, og ifølge loven kan han verken tvinges til å svare, settes under gransking - eller sparkes.Krisen som nå nærmer seg et høydepunkt, har røtter i boken «Carl XVI Gustaf - den motvillige monarken» som kom i høst. Her blir det hevdet at Carl Gustaf har vært utro mot dronning Silvia, besøkt tvilsomme nattklubber og festet med unge «profesjonelle selskapskvinner».Forrige uke kom det en ny bok, der det hevdes at venner av kongen hadde kontaktet angivelige mafiamedlemmer for å få tak i noen bilder.Denne uken valgte kongen å avlyse sin deltakelse på en pressekonferanse hos Verdens naturfond WWF i Stockholm, en avgjørelse som torsdag møtte hard kritikk.- Hvis kongen ønsker å framstå som skyldig, gjør han det helt riktige. Å stanse dagens pressekonferanse gir inntrykk av at han har noe å skjule, skrev spaltisten Lena Mellin i den store tabloidavisen Aftonbladet.- Han er gretten og nekter å svare på spørsmål, mente Mellin. Om kongen hadde bedt sin verste fiende legge opp en strategi for kommunikasjon, ville rådet trolig vært at han bør oppføre seg akkurat slik han nå gjør, tilføyde hun.Tre framtredende svenske republikanere framholdt i et debattinnlegg i konservative Svenska Dagbladet at kongen fører den svenske statsordningen ut i en varig krise. Han har gått fra å være et samlende symbol til å virke splittende, hevdet de tre.