Alvorlige mangler ved russiske atomkraftverk

Russiske myndigheter har avdekket alvorlige sikkerhetsmangler ved landets atomkraftverk.

Foto: Creative Commons - Public domain
Politikk

Det går fram av en rapport fra det russiske atombyrået Rosatom som Aftenposten har fått tilgang til.Her pekes det blant annet på at de fleste reaktorene ikke stenges automatisk ved jordskjelv. Fare for jordskjelv er ikke engang blitt vurdert i forbindelse med plasseringen av kraftverkene.Overingeniør Ole Reistad ved Institutt for energiteknikk (IFI) betegner rapporten som oppsiktsvekkende.- Rapporten avdekker mangler som tidligere ikke har vært omtalt offentlig og som russerne heller ikke har informert om internasjonalt, sier han.Kjernefysiker og daglig leder i Bellona Nils Bøhmer uttrykker seg i enda sterkere ordelag.- Jeg er rystet. Det er dramatisk lesning med tanke på at rapporten kommer fra eieren av atomkraftverkene, sier han.Den russiske sikkerhetsevalueringen skal ha kommet i stand som en direkte følge av atomulykken i Japan i etterkant av jordskjelvet og tsunamien der.Ifølge Aftenposten ble den nye rapporten presentert for president Dmitrij Medvedev i forrige uke. (©NTB)

Nyheter
Politikk