Angela Merkel truer med å bli hjemme

Angela Merkel truer med ikke å komme til krisemøtet i eurogruppen torsdag. Tysklands statsminister møter kun opp dersom det blir enighet om ny lånepakke til Hellas.

Angela Merkel - Foto: Scanpix

Etter mye fram og tilbake forrige uke har EU-president Herman van Rompuy innkalt til ekstraordinært toppmøte i eurogruppen torsdag. Målet er å bli enige om det nye gigantlånet som skal holde Hellas flytende de neste årene. Noe EU-lederne håper skal dempe uroen i finansmarkedene.Tysklands statsminister Angela Merkel var opprinnelig motstander av toppmøtet i eurogruppen. Nå har hun ryddet kalenderen, men sier hun bare kommer dersom det er klart at det blir en løsning.- Private må bidraOg hittil har EU-lederne vært langt unna nettopp det. I helgen gjentok Merkel at banker og andre private institusjoner må bidra til det nye kriselånet.- Jo større det frivillige bidraget fra private er, jo mindre sannsynlig er det at ytterligere tiltak blir nødvendig, sa Merkel ifølge Financial Times.Den franske regjeringen sa mandag at den håper en ny redningsplan for gjeldstyngede Hellas vil bli avtalt på møtet i Brussel denne uken.Budsjettminister Valerie Pecresse ble i et TV-intervju spurt om hun venter at en ny redningsplan for Hellas vil bli vedtatt denne uken.- Vi håper den blir vedtatt, og fra vårt syn er Merkels kommentarer om at noe konkret må skje torsdag, svært fornuftige, svarte Pecresse.